Efter bromsen – nu tickar priserna uppåt igen

Mäklare i Nacka. Obs: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Mäklare i Nacka. Obs: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Efter en viss tids stagnation på bostadsmarknaden tycks priserna i Stockholm nu börja röra sig uppåt igen. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik som släpps i dag.
– Det är ju något slags trendbrott, säger Per-Arne Sandegren, analyschef.

Läs också: Lyxvåning i Gamla stan ”reas ut” för 48 miljoner


Det var hösten 2015 som priserna på bostadsrätter i Stockholms innerstad bromsade in. Men siffror som Svensk mäklarstatistik släpper i dag visar att priserna nu tagit ett litet kliv uppåt igen.

– Fram tills för två månader sedan har prisnivån i Stockholms innerstad harvat runt 89.000 kronor per kvadratmeter för att nu tydligt ha passerat. Nu ligger vi på 94.000 kronor, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Även om årstakten, alltså uppgången på ett år, är ”relativt låg” på 5 procent.

– För knappa två år sedan toppade årstaken med 18 procent. Mot bakgrund av det säger vi att 5 procent är relativt lågt, säger Per-Arne Sandegren.

Länet följer efter

För Stockholms län kom bromsen något senare, i början av 2016, men även här tycks priserna röra på sig igen.

– Stor-Stockholm är ett ganska stort område och vi ska inte övertolka resultatet av en månad, men det tycks vara så att bostadsrättsmarknaden tar lite fart igen även här, säger Per-Arne Sandegren.

Priset på villor i Stockholms län har under det senaste året ökat något mer än bostadsrätterna. Årstakten på villor är nu 6 procent.

– När bostadsrätterna blir höga så upptäcker många att de kan få en villa till motsvarande pris om de bara söker sig lite längre ut från stan, säger Per-Arne Sandegren.

Fakta

Bopriser januari 2017

Bostadsrätt

  • Centrala Stockholm: 94.180 kr/kvm
  • Stor-Stockholm: 59.043 kr/kvm

Villa

  • Medelpris i länet: 5,8 miljoner kronor.

Förändring senaste 12 månaderna (länet)

  • Bostadsrätter: + 5 procent
  • Villor: + 6 procent
Källa: Svensk mäklarstatistik