Köpläge för den som letar efter fritidshus

I takt med att temperaturen stiger och snön smälter börjar många drömma om ett fritidshus till sommaren. Och i år ser det ut att vara köparens marknad: utbudet har ökat med 50 procent.

Redan förra året utropades att det var köparnas år, då antalet ut- annonserade fritidshus var stort. Nu har utbudet ökat ytterligare och mäklarna spår att priserna kommer att anpassas därefter.

I Stockholms län fanns i slutet av februari 244 fritidshus utannonserade, enligt bostadssajten Bovision. Det är 50 procent fler än vid samma tidpunkt förra året. Trenden är densamma i hela landet.

– Fyndläge är starkt uttryckt, men man kan onekligen säga att det är köpläge, säger Lasse Tapper, mäklare på Fastighetsbyrån Norrtälje. Mycket har legat ute länge och det är en uppdämning av utbudet just nu. Det har gjorts färre affärer generellt och det är extra tydligt på fritidshusmarknaden.

Lasse Tapper berättar att årets säsong utmärks av att säljarna nu accepterat den negativa prisutvecklingen. Förra säsongen sänkte inte säljarna priserna trots att spekulanterna blev färre, vilket gjorde att många hus förblev osålda.

– I år har man accepterat att man kanske inte kommer att få ut lika mycket som man tänkt sig, säger Lasse Tapper.

Han får medhåll av Roland Kjellvertz, mäklare på Re/max Globen.

– Det första som händer när ekonomin blir osäker är att köparna backar. Det dröjer generellt en tid innan säljarna följer efter och anpassar priserna, men nu ser det ut som att säljarna har accepterat att priserna har gått ner.

Inte heller Roland Kjellvertz vill kalla det för fyndläge.

– Priserna ser ut att gå ner, och det finns ingenting som säger att värdet sedan kommer att stiga.

Säsongen har redan dragit i gång.

– Vi har haft två vargavintrar som gjort att det inte har gått att hålla visningar tidigt på året på grund av all snö. Men i år ser vi fram emot en längre säsong, säger Lasse Tapper.

Både Lasse Tapper och Roland Kjellvertz menar att det är klokt att vara ute i god tid och börja leta redan nu. Spekulanterna är färre i början av säsongen och priserna brukar öka ju närmare semestern man kommer.

– Marknaden är betydligt hetsigare närmare sommaren, säger Lasse Tapper.

Fakta

Tips inför husköp

Tänk på läget, det är det enda som inte går att ändra sen.

Se dig omkring i omgivningen.

Gör en grundlig besiktning.

Källa: Hemnet