Tvingas betala tv-avgift för värdens box

Johan Gode.
Johan Gode tycker att det är dåligt att värden inte informerade ordentligt.
Johan Gode har hamnat hos Kronofogden på grund av obetald tv-licens, trots att han inte äger någon tv eller annan tv-mottagare. Orsaken är en digitalbox som hyresvärden Akelius ställt in i hans lägenhet i samband med att de drog in fiber.

Johan Gode bor i en av Akelius fastigheter i Bollmora. Radiotjänst ringde Johan en lördag vid halv sex på kvällen.
– Jag sa att jag inte hade tv men han fortsatte gå på. Jag sa att bredband var indraget, men att det inte var något som jag kunnat välja. Sedan kom ett inbetalningskort.

Johan mailade Radiotjänst att de gjort fel men fick svaret att han uppgett under telefonsamtalet att han har en digitalbox. Han vände sig till Telia som dragit in fiber i lägenheten och de sa, felaktigt, att Johan inte skulle behöva betala. Därför lät han bli och stod på sig mot Radiotjänst.
– Har man ingen tv så spelar det ingen roll om man har en digitalbox, vad ska jag göra med den? Ska jag titta på den?

Radiotjänst skickade Johans ärende till Kronofogden, och nu har han skulder på över 2000 kronor och en betalningsanmärkning på grund av sina obetalda räkningar.
– Värden borde definitivt ha informerat. Jag sa till dem att jag inte behövde någon box, men de sa att den hörde till lägenheten. Jag kan inte teckna mobilabonnemang eller nånting nu på grund av betalningsanmärkningen.

Carola Nyberg på Radiotjänsts kundservice bekräftar att värdens digitalbox gör att hyresgästen blir betalningsskyldig.
– En digitalbox är en tv-mottagare. Ägandet har ingen betydelse, det är innehavet som gör att man måste betala, och det informerar vi om.

Är det många utan tv som åker på att betala för värdens box?
– Jag vet inte hur många det är, men det är många bostadsbolag som sätter sådana här boxar i lägenheterna. Sedan är det upp till en själv var man vill förvara den eller om man vill magasinera den.

Reglerna säger nämligen att man inte måste betala licens om man förvarar sin tv-mottagare utanför själva bostaden. Man slipper betala om man har en mottagare i källarförrådet eller på vinden, men inte om man har den i garderoben.
– Lagen säger att den ska vara varaktigt undanställd för att man ska slippa betala. Om tv-mottagaren finns i bostaden så är man betalningsskyldig. Man kan begära omprövning av fakturor men man måste ändå betala under tiden.

Det låter lite… kantigt.
– Lagen är ju gammalmodig. Men det är en utredning på gång så det kanske sker en förändring.

Henrik Källåker, Akelius regionchef i Stockholm, menar att Akelius inte informerat hyresgäster om att digitalboxen gör att man måste betala tv-licens eftersom de inte känt till problemet tidigare – de flesta har ju ändå tv.
– Boxen hör till lägenheten i den meningen att hyresgästen inte kan ta med den vid flytt utan måste lämna den till nästa hyresgäst. Men har man ingen tv så kan man låta oss förvara boxen för att slippa avgift. Be Johan kontakta servicecenter så löser vi det, säger han.

Fakta

Vad är en tv-mottagare?

All utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar räknas som tv-mottagare.
Några exempel är:

  • Tv
  • Digitalbox
  • Video med kanalväljare
  • Inspelningsbar dvd-spelare
  • Dator med tv-kort
Källa: Radiotjänst
Fakta

Nya regler på gång

Regeringen utreder just nu ett nytt system för finansiering av public service. Resultatet ska presenteras senast den 30 september 2017.

Källa: regeringen.se