Så tycker partierna om att modulhusen pausas

Här, på Bosön, planerar Lidingö stad att sätta upp modulhus i höst om det behövs.
Här, på Bosön, planerar Lidingö stad att sätta upp modulhus i höst om det behövs.
Förra veckan kom beskedet om att Lidingö stad avvaktar med att köpa in de planerade modulhusen till Bosön.
Så här resonerar politikerna kring beslutet.

Förra veckan meddelade kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) att hon gett stadsdirektör Anna Hadenius i uppdrag att utreda behovet av modulhusen på Bosön efter att Migrationsverket sänkt antalet anvisade nyanlända från 242 till 183 personer. Modulhusen skulle ge hem till 50 personer och kosta 30 miljoner kronor att köpa och sätta upp. Nu ska Lidingö stad utreda om man ska sätta upp ett, två eller rent av inga modulhus.

Så här säger några av politikerna i majoriteten och oppositionen om beslutet:

Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), kommunstyrelsens ordförande:

– Även om vi skulle bygga modulhusen saknas 70 bostäder för nyanlända. Vi vill göra på ett bra sätt och säkerställa så att vi får bra boenden.

– Vi för samtal med privata hyresvärdar och fortsätter med den breda paletten. Vi tittar på kontorslokaler och bygger om två våningar i Högsätrahuset.

 

Carl-Johan Schiller, Kristdemokraterna LidingöCarl-Johan Schiller (KD):

– Vi tror inte att det är bra för integrationen att placera 50 personer med den här bakgrunden i området. Med den här nya siffran verkar det finnas en enighet.

– Vi vill att man tittar på vad man kan göra för att fler hyr ut sin tomt och bygger Attefallshus där nyanlända kan bo. Det är bättre för integrationen.

– Vi klarade förra årets mottagande med nöd och näppe. Man måste fråga sig hur många Lidingö kan ta emot och om det är rimligt att Lidingö tar emot så många.

 

Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd:

– Det är bra att man skjuter på beslutet. Vi vill absolut inte göra av med skattebetalarnas pengar i onödan. Liberalerna reserverade sig mot beslutet från början, vi ville använda Lidingöhem.

– Ingen av partierna har varit positiva till modulhus. Vi (Liberalerna) tycker inte att det är en bra lösning. Det är en dyr och dålig bostadslösning, även om vi skulle köpa in så bra modulhus som möjligt.

– Det är bra att gå till privata hyresvärdar. Vi är för att bygga mer på Lidingö. Det tar tid naturligtvis, men om vi inte börjar nu får vi aldrig till permanenta lösningar.

 

Patrik Buddgård, gruppledare för Centerpartiet på Lidingö.

Patrik Buddgård (C):

– Det är bra att man pausar så att man är säker på att ingen investering görs i onödan. Det är bra att majoriteten signalerade att de vill kolla på de småskaliga alternativen, det har vi förespråkat i ett års tid.

– Det är också lite ett symptom på att majoriteten är planlösa i sitt planerande. När vi tog beslutet var det bråttom och absolut nödvändigt. Det är synd att man inte har en bättre helhetsplan.

– Man skulle ha satsat på de småskaliga alternativen från början, att hyra rum och lägenheter hos privatpersoner. Vi (Centerpartiet) har föreslagit expressprojekt för att få fram bostäder snabbt.

 

LÄS MER:

Modulhus utreds på nytt