Underskott på 5 500 bostäder i Botkyrka

Fittjaterassen när den var på väg upp. Enligt Ebba Östlin blev den starten på byggboomen.
Fittjaterassen när den var på väg upp. Enligt Ebba Östlin blev den starten på byggboomen.
Botkyrka och Salem har ett kraftigt underskott på bostäder sedan 1992.
I Salem saknas 500 bostäder, i Botkyrka 5 500 bostäder.
Det visar en konjunkturrapport som Nordea har gjort.

Botkyrka återfinns i bottenskiktet i landet när det gäller bostadsbyggande i förhållande till befolkningstillväxten. Men med ett underskott på 500 bostäder är läget även svårt i Salem med tanke på kommunens storlek. Nordea presenterar i sin rapport siffror för hela Sverige.

– I de kommuner med underskott har hushållen helt enkelt ökat mer än vad bostäderna gjort sedan 1992. Man kan tolka underskottet som att det bor fler än två vuxna personer i varje bostad, kanske barn som bor hemma längre. Att folk bor inneboende och så klart akut hemlöshet. Eller så fanns det ett överskott av bostäder inledningsvis, säger Susanne Spector, senioranalytiker hos Nordea.

Susanne Spector Foto: Nordea

”Marknaden var ointresserad”

Botkyrka kommun har de senaste åren skruvat upp takten för planeringen av bostäder. Det gäller även Salems kommun.

– Botkyrka har ett byggunderskott då marknaden inte var intresserad av utvecklingen här. Under åren 1992 till 2015 var det mest inom villaområdena som det byggdes. Men för fem år sedan så tog vi det första spadtaget för Fittjaterrassen som blev startskottet för att visa upp vilken potential som finns här, säger Ebba Östlin (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Vinden har vänt

Enligt Ebba Östlin har marknaden tidigare underskattat potentialen i Botkyrka och hos Botkyrkaborna. Men det har alltså vänt nu menar hon.

– I dag har vi pågående bostadsbygganden på cirka 2000 bostäder och många fler kommer komma de närmaste åren. Så vi kommer driva på att alla Botkyrkabor ska kunna ha en bostad som passar dem, säger Ebba Östlin.

Kan ge arbetskraftsbrist

Enligt Susanne Spector på Nordea gör bostadsbristen inte bara att unga tvingas bo kvar hemma längre. Den gör det även svårt för företagen att rekrytera personal.

– Bostadsbristen gör det svårare för personer med rätt kompetens att flytta in i regionen, vilket leder till arbetskraftsbrist, säger hon.