Utförsäljning oroar hyresgäster i Rissne

Hulda och Lasse Stenström har bott på Odalvägen i sju år.
Hulda och Lasse Stenström har bott på Odalvägen i sju år.
Informationen som kom ut til de boende.
Informationen som kom ut til de boende.
Odalvägen 6 - 18 ingår i ett paket av fastigheter som staden vill sälja.
Odalvägen 6 - 18 ingår i ett paket av fastigheter som staden vill sälja.
Hulda och Lasse Stenström.
Hulda och Lasse Stenström.
Sundbybergs stad håller på att bilda ett transaktionsbolag för att kunna sälja flera av stadens bostadsfastigheter till utvalda köpare. Samtidigt känner boende i Rissne att man har blivit en bricka i ett politisk spel. – Det är uppenbart att de har en dold agenda, säger Hulda Stenström.

I förra veckan damp ett brev ner genom brevinkastet hemma hos Hulda och Lasse Stenström på Odalvägen i Rissne.

I brevet som är daterat den 28 juni stod det att deras kommunala hyreshus inom ett par månader kan komma att säljas till ett privat fastighetsbolag, som även får uppdraget att utveckla centrumkärnan runt Rissne torg.

Beskedet upprör och väcker många obesvarade frågor:

– Vi har ingen aning om vem som ska ta över? Och vad kommer hända sen? Förmodligen kommer de nya ägarna att vilja lyxrenovera och höja hyrorna, säger Hulda Stenström.

Odalvägen 6 – 18 ingår i ett paket av fastigheter som staden vill sälja. Foto: Alexander Jacobsson

Lasse och Hulda förstår inte vad centrumutvecklingen har med deras hyresfastighet att göra, och varför det måste till en försäljningen med så kort varsel.

– Vår teori är att politikerna vill gå de privata bostadsbolagen till mötes. För de kommer inte tjäna några pengar på att bygga om centrum, så därför har de krävt att även få befintliga bostäder, säger Lasse Stenström.

”En bra affär för Rissne”

Inför den tilltänkta försäljningen är tanken att lägga över fastigheterna i ett nybildat transaktionsbolag. Bolagets syfte är att underlättar för det byggföretag som får uppdraget att bygga om centrum, att bli den slutliga köparen.

– Vi som hyresgäster har inte fått möjligheten att agera och bilda en bostadsrättsförening. Så ger de oss beskedet i slutet av juni när folk har rest bort på semester och inte kan reagera förrän det är försent, säger Hulda Stenström.

Kommunstyrelsen ordförande Mikael T. Eriksson (M) uppmanar hyresgästerna till lugn men bekräftar samtidigt delvis bilden som Hulda och Lasse Stenström målar upp.

– Om detta anbud gör att köparen av Rissne vill investera mer i Rissne, så är det en bra affär. Jag är otålig att komma igång med att utveckla Rissne, så att fler bostäder byggs och att nya restauranger och butiker kan startas. Om det blir aktuellt med en försäljning så gäller besittningsrätten att hyresgästen får bo kvar, säger han.

Föreningar sätter käppar i hjulet

I det ursprungliga förslaget ingår bland annat kommunens torgfastigheter på Skvadronsbacken och Kavellerivägen. Men eftersom det finns bostadsrättsföreningar i de fastigheterna försvårar det en eventuell utförsäljning.

Därför fattades ett nytt beslut av de grönblå styret under våren att även föreslå hyresfastigheterna på Ridvägen och Odalvägen som en reservplan om första försäljningen misslyckas.

–  Fullmäktige har sagt att de här fastigheterna kan tänkas säljas, inte att de ska säljas. Det är väl bra att den information kommer ut till de boende, säger Mikael T. Eriksson.

Oppositionsrådet Peter Schilling (S) ställer sig lika frågande som Hulda och Lasse Stenström hur det kunde ta så lång tid att gå ut med information till de boende.

– Allt gick så fort att man inte kollade upp möjligheten till försäljningen i första läget. Det har vi poängterat i fullmäktige. Men de grönblå vill sälja till vilket pris som helst. Tyvärr så får hyresgästerna som berörs allra mest, reda på det sist.

Informationsbladet som gick ut till hyresgästerna. Foto: Alexander Jacobsson

På Odalvägen känner Hulda och Lasse en stor oro inför framtiden.

– Hemmet är det mest fundamentala man har i livet, det är ens trygghet, säger Lasse Stenström.

Mer om centrumutvecklingen och vilka fastigheter som berörs kan du läsa mer om, genom att klicka här.

Fakta

Bakgrunden till försäljningen

  • Beslutet att försöka sälja kommunkoncernens fastigheter är en del i centrumutvecklingen av Rissne, Ör, Hallonbergen och Ekbacken. Beslutades togs av Sundbybergs stads kommunfullmäktige, den 1 juli 2016.

 

  • Totalt berörs 29 fastigheter i de kommunala bostadsbolagen Lokalfastigheter i Sundbyberg AB, Förvaltaren och Stadshuset AB, till privata företag.

 

  • Just nu pågår en arkitekttävling om vilket byggföretag i respektive stadsdel som får uppdraget att bygga om centrumen. Ett avgörande kommer att fattas under hösten i kommunfullmäktige.