(V) tar upp renovräkningar med bostadsministern

Nooshi Dadgostar (v), ledamot i civilutskottet.
Nooshi Dadgostar (v), ledamot i civilutskottet.
Riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar (V) har reagerat över bostadsbolagets D.Carnegie&Co:s affärsmetoder i Husby.
Nu har hon tagit upp frågan om så kallade renavräkningar med bostadsministern.

Nooshi Dadgostar är bostadspolitisk talesman för Vänsterpartiet och var ute i Husby förra veckan och pratade med hyresgäster som bor i D.Carnegie&Co:s lägenheter i Husby.

Mitt i Kista har i flera artiklar berättat om hyresgästerna som nu tar strid mot den privata hyresvärden.

– Jag fick höra massor av historier om vilket eftersatt skick deras lägenheter har och hur hyresvärden inte gör någonting åt dem. Efter det lämnade jag in den här interpellationen,  säger hon.

”På många orter runt om i landet har privata fastighetsägare köpt upp hyresrätter som byggts under miljonprogrammet…

Syftet har enbart varit att tjäna pengar och därefter sälja fastigheterna vidare, ofta till ett annat bolag med samma affärsidé. Förlorarna är alltid desamma – hyresgästerna. Fenomenet att hyresgäster tvingas flytta på grund av hyreshöjningar efter renoveringar har blivit så vanligt att det har fått namnet renavräkningar.

För många hyresgäster som drabbats av dessa hyresvärdars framfart är läget akut. Den här gången är det Husbyborna som tvingas leva med mögel, fuktskador och skadedjur och betala orimliga hyror för undermåligt renoverade lägenheter. Samtidigt tjänar fastighetsägarna mycket pengar”, skriver hon i interpellationen.

”Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i nuläget för att komma till rätta med problemet med så kallade renovräkningar och olämpliga fastighetsägare som beskrivits ovan?”, är hennes fråga till bostadsministern.

Den 15 november hoppas hon få ett svar från bostadsministern Peter Eriksson (MP) under en debatt.