Vålbergas modulhus kan bli permanenta

Ikväll tar kommunstyrelsen beslut om huruvida modulhusen ska bli permanenta eller ej.
Ikväll tar kommunstyrelsen beslut om huruvida modulhusen ska bli permanenta eller ej.
Samarbetskoalitionen i Järfälla vill att de tillfälliga modulhusen som planeras i Vålberga, ska bli permanenta. Smygbygge, säger Moderaterna.

Ikväll kan kommunstyrelsen ta beslut som gör att de tillfälliga modulhus som är under uppbyggnad i Vålberga, blir permanenta. Företaget Mobila Bostäder XLNT har sedan 2016 haft anläggningsarrende och bygglov för ytan, men ännu inte kommit igång med bygget. Bostäderna är tänkta till ungdomar, studenter och nyanlända.

Göra om avtal

En av anledningarna till att byggandet inte kommit igång är den korta bygglovstiden om max 15 år, samt kravet på låg hyra. Att göra om arrendeavtalet till ett markanvisningsavtal, alltså att sälja marken, skulle ge företaget större möjlighet till långsiktiga investeringar. Det menar kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Permanenta hus skulle också skicka en signal om att kommunen satsar på ungdomar och studenter, eftersom de i och med förslaget skulle kunna stå kvar även när behovet av boende för nyanlända minskar i kommunen. En signal som Thunblad är noga med att påpeka är viktig.

Oense

Men det råder delade meningar om förslaget. Moderaterna kallar det för smygbygge och menar att det här är ett sätt för Socialdemokraterna att få till bostäder bakvägen. Cecilia Löfgreen är moderaternas gruppledare.

– Det är en väldigt märklig ordning tycker vi. Först tillfälligt bygglov för att bara några månader senare smyga in ett permanent. Det är inte bra för Järfällaborna. Helt fel sätt att agera.

Men Claes Thunblad tillbakavisar kritiken och menar att Moderaterna alltid säger nej när det kommer till boenden för ungdomar och nyanlända, vilket Cecilia Löfgren bemöter såhär:

– Vi tycker att det är viktigt att vi får till en fungerande bostadsmarknad för alla och är väldigt positiva till byggande. Däremot står vi för långsiktigt, attraktivt och kvalitativt byggande.

Thunblad är dock inte orolig.

– Jag vet att det blir ett positivt beslut ikväll, men det är tråkigt att vi inte har enighet. Men det är så det är, säger Claes Thunblad.