Valet: inte råd med barn eller ingen plats

David och Linda står i valet mellan att sälja nya huset eller ta ett blancolån.
David och Linda står i valet mellan att sälja nya huset eller ta ett blancolån.
När familjen köpt nybyggt radhus i Väsby bestämde sig för att vänta med att sälja sin gamla lägenhet. Nu får de inte lägenheten såld och står i valet mellan blancolån och att sälja nya huset.

– Det är otroligt psykiskt påfrestande. Det rubbar hela vår framtidsplan. Bor vi kvar kommer vi inte ha plats för ett till barn. Men om vi inte får ihop till handpenningen till nya huset måste vi ta ett blancolån. Då har vi inte råd med ett till barn på flera år, säger Linda Alkblad.

Hon och hennes sambo Daniel köpte en ny bostadsrätt i somras, ett radhus i nybyggda Eds allé i Väsby. Papperna skrevs på i somras men när de skulle lägga ut den gamla lägenheten i Runby för försäljning i början av hösten märkte de att marknaden redan hade börjat dala.

– Bara i vår förening låg sju lägenheter ute för försäljning men de blev aldrig sålda, då kändes det inte som att det var någon idé. Så vi la ut lägenheten efter nyår.

Det senaste året har priserna på bostäder i Väsby sjunkit med 15,21 procent, de senaste två månaderna med 7,28 enligt färsk statistik från Mäklarstatistik.

Nu har Linda och Daniel haft åtta visningar och förbereder sig för den nionde. De har slutat ha visningar på vardagar eftersom ingen kommer. En spekulant var villig att köpa lägenheten men eftersom köparen fått lönelöfte innan första mars sänktes lånelöftet i och med amorteringskravet. Då var lägenheten plötsligt för dyr.

– Hade vi vetat att det skulle bli så här hade vi sålt redan förra våren. Jag vet inte vilka som bestämmer om det här med amorteringskraven men de har verkligen satt vår familj i skiten.

Ytterligare en spekulant har lagt ett bud – långt under det minimipris familjen behöver för att täcka kontantinsatsen för nya bostaden. Nu står valet mellan att ta ett blancolån för att täcka upp skillnaden eller i värsta fall sälja det nya huset till ett lägre pris än de köpte det för. På så vis skulle de få bo kvar i den gamla lägenheten med större lån än tidigare.

– Om vi tar blancolån kommer vi inte ha råd att vara föräldralediga så då får vi vänta med att skaffa ett till barn. Vi kommer inte ha råd att sjukskriva oss, knappt att vabba om vårt barn blir sjukt. Vad gör man då?