Välkommen till Källvreten!

Dags för dop av framtida kvarter i området vid Drevviken. ILLUSTRATION: Landskapslaget
Dags för dop av framtida kvarter i området vid Drevviken. ILLUSTRATION: Landskapslaget
Källvreten, Åbro och Ekberga. Bortglömda historiska namn hamnar på Farstakartan igen, när nya kvarter och gator ska döpas.

När cirka 700 bostäder ska byggas nära Drevviken, vid gamla Farsta sjukhem, innebär det att Farstas flora av kvarters- och gatunamn växer. Kvarteret som idag heter Perstorp delas upp i fyra delar. En del kommer fortfarande att heta Perstorp. För övriga tre har stadsbyggnadsnämndens namnberedning rotat bland historiska kartor, och hittat namnen Källvreten, Åbro och Ekberga.

– Det är historiska namn som har funnits på ägor och bebyggelse på platsen och som finns på gamla kartor. Vi försöker ofta hitta något som går att anknyta till platsen. Det är också ett sätt att bevara gamla namn, förklarar Kristian Rosengren, tjänsteman i namnberedningen.

KARTA: Stadsbyggnadskontoret

För grävandet i de historiska dokumenten står en expertgrupp, bestående av kunniga personer från universitet, riksantikvarieämbetet och stadsmuseet.

Det byggs väldigt mycket i Stockholm nu. Finns det någon risk att de vettiga namnen tar slut?

– Det är en ständig avvägning vi gör. Det är viktigt att det är gatunamn som fungerar. Det måste vara namn som man kan uppfatta och uttala, till exempel om man ringer efter en ambulans.

I de nya kvarteren vid Drevviken kommer två nya gator att dras. Om namnberedningens förslag antas får de namnen Källvretsslingan och Sjöändevägen.

Apropå uttalbart – hur tycker du att Källvretsslingan ligger på tungan?

– Jag tycker det funkar.