Ta extra lån på huset kan bli en dyr affär

Den genomsnittliga belåningsgraden på bostad för hushållen i Stockholms län låg förra året på 64 procent.
Den genomsnittliga belåningsgraden på bostad för hushållen i Stockholms län låg förra året på 64 procent.
Med de lägsta bolåneräntorna någonsin kan det vara lockande att låna på sin bostad för att konsumera eller betala av dyrare lån.

Men det kan straffa sig, enligt privatekonomer.

Höga bostadspriser och låga bo­låneräntor har gjort att hushållen länge har skuldsatt sig långt över sina inkomster, framförallt i storstäderna, vilket bekymrar författare till en rapport från Riksbanken som kom i somras.

Många räknar med att kunna sälja sin bostad med vinst och det kan därför vara lockande att belåna den för att betala av gamla lån eller för att ha råd att köpa till exempel en bil. Har man bara förmåga att betala tillbaka har de flesta banker inte någon åsikt om vad man använder pengarna till.

Men att sätta alla lån i sin bostad kan vara vanskligt menar privat­ekonomer.

– Har man dyra konsumtionslån kan det vara en bra lösning att låna på sin bostad och lösa bort de dyra lånen. Men det är sam­tidigt viktigt att ha ett låneutrymme kvar om man behöver göra renoveringar, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, håller med, men på­pekar att du bör se till att betala av den delen snabbare än det ”vanliga” bolånet.

– Jag hör detta allt oftare, det är något sjukt i systemet om man systematiskt belånar sina tillgångar då lönen inte räcker. För mig är bostaden ingen finansiell placering, det är inget du snabbt kan sälja om du behöver pengar, säger han.

Ett av de större lånen många har är studielånen. Men att betala av dem med lånade pengar är inget som rekommenderas.

– Om du dör i förtid så avskrivs CSN-skulden. Ett bolån fortsätter att belasta dödsboet, säger Ingela Gabrielsson.

Arturo Arques håller med:

– Studielånen är förmånliga, även om de inte är avdragsgilla. Du kan dessutom skjuta upp dem om du blir arbetslös eller sjuk.

Enligt Swedbanks senaste undersökning om kundernas ekonomi så räknades 10 procent som ekonomiskt utsatta, en grupp som ökat de senaste åren.

– Det är en märklig paradox i och med att de flesta hushåll fått det bättre ställt. Men de som fått högre lön belånar sig också mer, många har knappt näsan över vatten­ytan trots goda inkomster, säger Arturo Arques.

I Stockholms län var den genomsnittliga belåningsgraden för hushåll med nya lån, 64 procent förra året. Det är samma siffra som 2013, och en ökning med cirka 10 procent från 2011.

Finansinspektionen tror att bolånetaket bidragit till att hålla nere hushållens skuldsättning.

Fakta

Viktigt att ha en buffert

Ha en buffert på en till två månaders nettolön, som du lätt kommer åt.

Försök spara cirka 10 procent av din lön varje månad.

Ha inte högre boendekostnad än att du klarar att bo ensam i bostaden i ett år ifall du skulle bli arbetslös, sjuk eller skilja dig.