Vilda sjöslag bland björkarna på tomten

Saga och Nelly Karlung har ett piratskepp bland björkarna i trädgården.foto: Chris Anderson
Saga och Nelly Karlung har ett piratskepp bland björkarna i trädgården.foto: Chris Anderson
Pappa Robert Dybeck har byggt en koja i form av ett sjörövarskepp i Saltsjöbaden till de tre barnen Dante, Kasper och Nea.  Läsarbild: Robert Dybeck  Filip Korshag och hans mamma Pernilla byggde en koja i Lill-Jansskogen på Djurgården.  Läsarbild: Pernilla Korshag  Farfar Sven Sandberg har byggt 
en koja till de överlyckliga barnbarnen i Trollbäcken i Tyresö.  Läsarbild: Joakim Sandgren  Clara, Emil och Olles morfar har byggt vad de tycker är världens finaste koja på Ingarö.  Läsarbild: Susanne Ahlgren
Pappa Robert Dybeck har byggt en koja i form av ett sjörövarskepp i Saltsjöbaden till de tre barnen Dante, Kasper och Nea. Läsarbild: Robert Dybeck Filip Korshag och hans mamma Pernilla byggde en koja i Lill-Jansskogen på Djurgården. Läsarbild: Pernilla Korshag Farfar Sven Sandberg har byggt 
en koja till de överlyckliga barnbarnen i Trollbäcken i Tyresö. Läsarbild: Joakim Sandgren Clara, Emil och Olles morfar har byggt vad de tycker är världens finaste koja på Ingarö. Läsarbild: Susanne Ahlgren
Den skulle bli liten och vanlig. Men föräldrarna ville inte sluta bygga. Nu har Nelly och Saga ett piratskepp uppe bland björkarna i trädgården i Täby – utsett av Mitt i till länets finaste koja.

– Jag tycker mest om att vara uppe på taket. Det är en fin utsikt, säger Saga, 9 år, medan hon klättrar uppför stegen till trädkojan där vi möts av ett målat sjömonster på däck.

Lillasyster Nelly, 6 år, visar hytten vars enda möbel är en stol.

– Kojan är byggd mellan tre björkar. Här ser du träden. Och sen har vi målat guld runt fönstret och så på väggen har vi guldklockan. Vi har också delfindraperiet som man kan dra för ingången, säger hon.

Efter ett par veckors sporadiskt byggande invigdes skeppet förra midsommaren med Pommac på familjen Karlungs tomt på Efraimsbergsvägen i Täby. Kojan har valts ut som Lokaltidningen Mitt i:s favorit bland inskickade bilder. Men från början var den inte tänkt att bli ett fartyg.

– Det mer växte fram. Vi hade inga ritningar, utan vi var bara kreativa. Vi tyckte det var mycket roligare att bygga själva än att köpa en färdig fyrkantig låda för flera tusen. Men egentligen har jag tummen mitt i handen, säger pappa Jon.

Skeppet skapades med hjälp av lite köpt virke, fönster som hittades en bit bort på vägen, och bland annat några platsrör till låtsatskanonerna. Slutklämmen var riktig båttjära.

– Min fru Karin och jag blev alldeles uppe i det. Det fanns kvällar då barnen frågade ”får vi inte mat snart?”, säger Jon och skrattar.

– Ja, det var mest mamma och pappa som byggde, men vi hjälpte också till och målade, säger Saga.

Ett år efter invigningen klättrar hon och Nelly inte längre lika ofta uppför stegen.

– Men vi leker ibland, och då mest pirat, säger Saga.

– Ja, för det är ju ett piratskepp, säger Nelly.

Jon konstaterar att barnens koja faktiskt lika mycket har varit en leksak för honom och Karin.

– Nästa gång får vi se till att barnen blir mer involverade, skrattar han.

Även i Saltsjöbaden skymtar ett sjörövarskepp bland träden. Det är designat av Nea Dybeck, 8 år, som ville skapa något som liknande Pippi Långstrumps skepp.

Av spillvirke från husrenoveringen har pappa Robert byggt kojan där även tvillingarna Dante och Kasper, 4 år, brukar leka.

– Det är kul att gå loss med kreativiteten och skapa något utan krav på ”finish”. Nu är tanken att barnen snickrar vidare så att det utvecklas med dem, säger Robert.