Villorna på adressen Önskeringsvägen i Bromma är en av de dyraste i länet.
Villorna på adressen Önskeringsvägen i Bromma är en av de dyraste i länet.

Villapriserna i Bromma fortsätter uppåt

Bostad / Nyheter 

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik visar att priserna i Stockholms bostadsmarknad börjar röra sig uppåt igen. En trend som även gäller i Bromma.

Det var hösten 2015 som priserna på bostadsrätterna i Stockholms innerstad bromsade in. För hela länet kom bromsen något senare, i början av 2016.

Nu visar siffror från Svensk mäklarstatistik att priserna har tagit ett kliv uppåt igen. Dock är årstakten för Stockholms innerstad, alltså uppgången på ett år, bara på fem procent. Medan årstakten i västerort ligger på fyra procent. 

– För knappa två år sedan toppade årstakten med 18 procent. Mot bakgrund av det säger vi att fem procent är relativt låg. När det gäller västerort liknar den Stockholmsbilden och har också en dämpad marknad, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Priset på villorna i Stockholms län har under det senaste året ökat något mer än bostadsrätterna. Där årstakten på villor är nu sex procent. Hur det ser ut i västerort är okänt eftersom ingen statistik har gjorts på antalet sålda villor i området. 

Enligt mäklaren Håkan Jansson på Husman Hagberg i Bromma har prisutvecklingen pekat uppåt sedan i höstas förra året. Men att det rör sig om en mer försiktigare marknad än vad det tidigare har varit.

– I dag ligger prisspannet på villor i Bromma mellan 15-20 miljoner kronor, vilket är en större prisutveckling än vad vi hade i våras förra året. Men i dag kan det ta någon dag eller två innan man lägger bud. Förut la man bud direkt efter visningen, säger Håkan Jansson.

En förklaring till prisutvecklingen är det minskade utbudet som också skapar osäkerhet hos köparna.

– Det är extremt väldigt lite utbud i Bromma just nu, vilket kan vara hämmande för köparen eftersom det finns lite att jämföra med, säger Håkan Jansson.

Han förklarar vidare att Bromma har två olika marknader. I den ena marknaden finns Norra och Södra Ängby, Riksby, Bromma kyrkby och Blackeberg. Här ligger snittpriset för villor på 7,9 miljoner kronor.

Den andra är Gamla Bromma som sträcker sig från Alvik till Drottningholmsbron. Här ligger medelpriset för en villa på 13,2 miljoner kronor.

– Det är en väldigt stark marknad och här finns en av de dyraste villorna  i Sverige, säger Håkan Jansson.

Om du ska sia 2017? 

– Jag tror att vi kommer att ha en positiv utvecklingen resten av året, men att utbudet kommer att vara litet. En fortsatt stark marknad, säger Håkan Jansson.

Bopriser i januari

Bostadsrätt

  • Centrala Stockholm: 94.180 kr/kvm
  • Stor-Stockholm: 59.043 kr/kvm

Villa

  • Medelpris i länet: 5,8 miljoner kronor.

  • Medelpris i Bromma: 13,2 miljoner kronor från Alvik till Drottningholmsbron och 7,9 miljoner i Norra och Södra Ängby, Bromma Kyrkby, Riksby och Blackeberg

Källa: Svensk mäklarstatistik och Husman Hagberg i Bromma

Fler nyheter från Bromma

Nyheter

Brommabors berättelser tar form i ny bok

Läns

Morgonkollen: Första jobbdagen utan Tvärbanan

Morgonkollen, söndag
Brott

MORGONKOLLEN: Man rånad och knivskuren

Nyheter

MORGONKOLLEN: 100-åringar får inte plats

Anna Starbrink och byggkran
Sjukvård

Nu ska landstinget kartlägga stockholmarna

Imenella Mohamed
Nyheter

Hon tar Dancehall-tävling till Vällingby