Min lokala hjälte

Villapriserna fortsätter stiga i västerort

Vällingby 1957
Villapriserna fortsätter att stiga i Vällingby, Hässelby och Spånga.
Villapriserna ökar över hela Stockholm och i Hässelby, Vällingby och Spånga är det inget undantag.
– Prishöjningarna kommer bara att fortsätta, säger fastighetsmäklare Ulrika Biewald.

Mitt i har tidigare skrivit om hur villapriserna bara ökar i Bromma.

Denna ökning som finns där, visar sig påverka även marknaden av villor i Vällingby, Hässelby och Spånga. Bara de senaste två åren har det skett en kraftig ökning på hela 30 procent, berättar Ulrika Biewald som är fastighetsmäklare och franchisetagare på Husman Hagberg i Vällingby.

– Vi ser en tydlig trend över alla dessa platser, speciellt i Vällingby och Spånga och vi räknar med att det fortsätter så. Vad det beror på är svårt att säga, det finns nog många faktorer. Men bland annat för att, som du säger, priserna har ökat i Bromma. Då tittar de som ska flytta och som inte har råd med priserna i Bromma, på de villor som finns ute hos oss. Och då ökar även våra villapriser i takt med Brommas.

Ulrika Biewald nämner många olika faktorer som påverkar prisutvecklingen, bland annat den möjlighet till kollektivtrafik som finns och som är viktig för många.

– Den största fördelen är närheten till centrum och tunnelbana som finns i Spånga och Vällingby där priserna hos oss ökat mest. Det tar 10-15 minuter in till city från Spånga med pendeltåget och det är en stor dragkraft. Framför allt plockar vi in lägenhetskunder från Bromma, Solna och Sundbyberg som vill flytta till villa.

Vad säger du om villamarknaden som är just nu?
– Sedan årsskiftet har den varit magiskt. Utbudet har varit lågt, då många kunder har varit ute och sökt. Marknaden har vart jättebra och allting har egentligen sålts oerhört fort, många även innan första visningen.

Ulrika Biewald kommenterar också Hässelbys utveckling. Den har inte varit lika stark som Vällingbys och Spångas, men fortsätter även den att öka.

– I Hässelby har det inte varit samma utveckling på priserna, men vi ser ändå en god utveckling. Den håller ändå någorlunda samma kurva den också. Nackdelen där är väl att man måste ta buss för att komma till tunnelbana, det är viktigt för folk det där med kollektivtrafiken. Men samtidigt är det mycket som byggs ute i Hässelby, det är positivt.

Vad kan du säga om framtiden, vad tror du om den?
– Det är jättesvårt att säga, men i och med det som händer med utbyggnader av vägar och kommunikationer, så tror jag att det priserna kommer att fortsätta öka.

Fakta

Bopriser i januari

Bostadsrätt

Centrala Stockholm: 94.180 kr/kvm
Stor-Stockholm: 59.043 kr/kvm

Villa

Medelpris i länet: 5,8 miljoner kronor.

Källa: Svensk mäklarstatistik och Husman Hagberg i Bromma