Min lokala hjälte

Bostaden var en cannabisodling

Polisen hade sina aningar om att Lidingöbon odlade cannabis hemma. I maj slog de till mot hans lägenhet och hittade odlingar i både köket och garderoben. Nu döms han till fängelse.

– En sådan här odling sticker ut. Vi har ingen statistik, men jag stöter inte på så ofta att folk odlar hemma i lägenheten, säger åklagaren Daniel Jonsson.

Det var i maj som polisen hade fått uppgifter om att Lidingöbon, som är i 35-årsåldern, odlade cannabis hemma. När han var bortrest gjorde polisen husrannsakan.

Inne i lägenheten fanns cannabisodlingar både på köksbordet och i ett specialbyggt odlingstält i garderoben. Polisen hittade också en mängd andra saker som gödningsmedel, digitalvåg, små plastpåsar, cannabispipa, färdigrullade ”joint”-papper, torkad marijuana, värmelampor med mera.

Gärningsmannen har hävdat att han bara odlade för eget bruk, och detta har tingsrätten trott på.

– Mannen har erkänt att han odlat cannabis. Det svåra för oss var att räkna på innehavet. Han menade att han bara skulle röka bladen, men vi har räknat på hela mängden, vilket ger ett högre straff, säger Daniel Olsson.

Mannen har nu dömts till fyra månaders fängelse.

Lidingöbon har inte överklagat domen, och hans advokat vill inte heller berätta om han tänker göra det, med hänvisning till klientsekretessen.

Förra hösten skrev Mitt i Lidingö Tidning om när polisen gjorde den största razzian mot droger någonsin på Lidingö. Då nystade man upp ett ärende med många inblandade och slog till mot sammanlagt 26 personer. Några liknande tillslag har inte gjorts i år.

– Vad beträffar arbetet med ungdomar och cannabis så har det fortsatt och Lidingö närpolis har haft huvudansvaret för det, men det har inte alls varit i den omfattningen som det var då, säger Lennart Karlsson, narkotikaansvarig vid Citypolisen.

Att arbeta mot droger på ­Lidingö är svårt om man inte har konkreta tips att gå på, menar han.

– På Lidingö befinner sig de som röker oftast på hemmafest. Inne i city finns ett helt annat ”offentligt häng” där man lättare stöter på cannabisrökare, säger Lennart Karlsson.

När det gäller äldre missbrukare jobbar citypolisen just nu för att stoppa den ökade heroinsmuggling i Stockholm. Men Lennart Karlsson tycker att det är nästan strategiskt viktigare att få stopp på cannabismissbruket, eftersom man då kanske stoppar folk från att hamna i ”djupare missbruk” enligt honom.