Grattis till Nobelpriset!

...bokförlaget som har kontor på Sibyllegatan och som ger ut Nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitjs böcker i Sverige.

– Tack så mycket. Det blåser full storm här och vi har fullt upp att göra, men vi är såklart jätteglada.

Hur känns det?

– Vi hade väl hoppats lite på det, men man vet ju inte. Det är en otrolig kraft i priset och vi är lite i chocktillstånd. Vi har jobbat i flera år med böckerna, och Svetlana har arbetat med det som är hennes livsverk i 40 år. Att hon får det finaste priset är enormt och vi är rätt yra fortfarande.

Vad betyder det här för er verksamhet?

– Vi vet inte vad riktigt ännu vad det innebär, men det blir ju en stor förändring för oss. Vi är ett litet förlag som jag och Ola Wallin startade för 20 år sedan och vi har legat på Sibyllegatan i fyra år. Det vi står mitt uppe i nu är att bedöma hur många böcker bokhandeln vill ha och hur mycket som måste tryckas. Och hur vi ska sprida hennes litteratur som är otroligt viktig och väldigt aktuell just nu.

Bostäder blir nytt hotell

Ett bostadshus på Jungfrugatan, mellan Storgatan och Linnégatan ska byggas om och blir i förstahand ett lägenhetshotell där man ska kunna bo under längre perioder åt gången.

I dag består fastigheten av 37 bostadslägenheter, men efter ombyggnaden kan 52 hotellägenheter och tio bostäder ersätta. Stadens detaljplan för ombyggnaden är på samråd till 27 oktober.