ANNONS

Bostäder byggs vid koloniområdet i Alby

En del av husen ska ligga där parkeringen ligger idag.
En del av husen ska ligga där parkeringen ligger idag.
Ungefär 150-200 bostäder planeras vid koloniområdet i Alby. Koloniföreningen är missnöjd eftersom husen innebär att kolonimark försvinner.
ANNONS

Alby ska växa så det knakar. I december startar Botkyrka kommun en tävling där byggföretag får komma med förslag på hur det ska se ut när området kring kolonilotterna i Alby bebyggs med nya hus. Kommunen tänker sig olika typer av hus, exempelvis radhus, lamellhus och punkthus. Några hyresrätter blir det inte, enligt projektledaren Per-Anders Framgård.

– Det finns redan mycket hyresrätter i området. Vi vill se andra boendeformer som bostadsrätter, ägarlägenheter och andelsägarlägenheter, säger han.

Koloniföreningen vill dock helst inte se några hus alls, enligt vice ordförande Milenko Cuskic.

– Det är hemskt. En koloniförening ska ligga på en enskild plats och inte bli störd av hus och fotboll. Kommunen kallar det här för en parkkoloni eller nåt, säger han.

Men ni har en bra dialog med kommunen?

– Jo, det har vi, men vad ska vi göra? Det här är kommunens mark och de kan göra vad de vill med den.

Milenko Cusnic befarar att 40-50 lotter kommer att försvinna eller på annat sätt drabbas. Att det blir så många är dock inte Per-Anders Framgård säker på, och enligt honom kommer de drabbade att erbjudas annan odlingsplats.

– Låt oss invänta vad tävlingen ger. Avsikten är att huvuddelen av området även i framtiden används som koloniområde och att det inramas av en ny bebyggelse som står i samklang med koloniområdet, säger projektledaren.

Kommunen kommer att kora vinnarna i maj nästa år och enligt Framgård blir det byggstart tidigast 2018. Byggnaderna kommer att vara två till fyra våningar höga.

ANNONS

Blir det skugga på lotterna?

– Nej, inte direkt. Den högsta bebyggelsen kommer att ligga i norr mot Albyvägen.

Fakta

Andra stora byggen på gång

Alby torg: Enligt planen ska dagens centrumhus få ett nytt torg med torghus på den undanskymda lastkajssidan. Ovanför t-banehuset byggs ett växthus där folk kan odla grönsaker året om.

Albyberget: Vid Albybergets t-baneutgång byggs Tingstorget och enligt nuvarande förslag 670 bostäder.

Alby äng och Albysjön: Här ska det bli en park med vackra dammar som renar dagvattnet. Just nu pågår en rättstvist kring vem som ska få bygga dagvattenparken.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.