Inga nya bostäder i Danderyd – minst i Stockholm

Hanna Bocander, Moderaterna, Danderyd, Byggen, lyftkran
Hanna Bocander menar att Danderydsborna inte vill ha fler byggen i kommunen.
Det byggs på flera platser i Stockholm för att kunna bemöta inflyttningen till regionen. Men inte i Danderyd – under 2019 kommer inte ett enda bostadsprojekt att färdigställas i kommunen.

Byggfrågan har länge varit en het potatis i Danderyd. Flera byggen har stoppats eller fått planeras om efter påtryckningar av de boende i kommunen. Några exempel på det är bostadshus vid Kevinge strand, Nora torg och Eneby torg.

Något som Mitt i tidigare har rapporterat om.

Villastaden Danderyd

Flera partier gick till val 2018 med att bevara villastaden i Danderyd högt på agendan. Det menar kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander är en av anledningarna till att det inte kommer att färdigställas några byggprojekt i år.

– Danderydsborna har utryckt en vilja av att fortsätta vara en villastad men vi behöver också bygga för dem som vill flytta till lägenhet. Det här är en balansgång för oss. Vi har också sett i valet att när vi har försökt bygga och på det sättet vi har försökt bygga har inte Danderydsborna varit särskilt nöjda med, säger Hanna Bocander till Svt.

Minst i länet

Sveriges television har gjort en kartläggning över hur många bostäder som står klara under 2019. I topp hamnar Solna, de bygger flest. I botten placerar sig Danderyd med noll bostäder.

Att Danderyd placerar sig i botten är däremot ingen nyhet, så har det varit under flera år. Men då har inte siffran varit så låg som noll.

Byggen i budgeten

För några veckor sedan kunde Mitt i avslöja att Danderyd går 80 miljoner back. En av anledningarna till det var att exploateringsintäkter räknades in i kommunens budget. Något som numer ska ändras.

Hanna Bocander ser gärna att kommande byggplaner i kommunen går hand i hand med vad invånarna vill ha.

– Jag tror inte att vi ska särskilt stora exploateringar om det inte blir aktuellt med att lägga E18 i tunnel. Då skulle det bli en ganska stor exploatering ovanpå. Det är något som Danderydsborna måste ta ställning till ifall man vill eller inte, säger hon.

Fakta

Så här många bostäder bygger kommunerna i Stockholm i år

Siffrorna visar antal bostäder per 100 000 invånare.

Solna: 1652

Tyresö: 1451

Sundbyberg: 1394

Järfälla: 1176

Upplands Bro: 1088

Upplands-Väsby: 1008

Haninge: 923

Vallentuna: 912

Nynäshamn: 809

Värmdö: 741

Nykvarn: 737

Stockholm: 713

Österåker: 692

Täby: 691

Sigtuna: 672

Södertälje: 622

Nacka: 610

Salem: 583

Ekerö: 568

Botkyrka: 562

Sollentuna: 392

Huddinge: 241

Lidingö: 155

Vaxholm: 83

Danderyd: 0

Norrtälje: Ej svarat

Källa: SVT genom kommunernas svar