ANNONS

12 000 bostäder föreslås i södra Haninge

Regeringen vill se 12 000 nya bostäder i Hemfosa i Haninge.
Regeringen vill se 12 000 nya bostäder i Hemfosa i Haninge.
Regeringen föreslår 12 000 nya bostäder i Hemfosa i södra Haninge och 10 000 bostäder i Segersäng i Nynäshamns kommun. Helt nya städer ska byggas. Detta står klart sedan bostadsminister Peter Eriksson (MP) på fredagen presenterat nio områden för nya hållbara stadsdelar och städer.
ANNONS

Satsningen i Hemfosa och Segersäng är en del av regeringens program för fler nya hållbara stadsdelar och städer.

Någon tidsplan har regeringen inte presenterat, men totalt vill man möjliggöra planer för 100 000 bostäder i nio områden, nästan alla i Stockholmsregionen. Hemfosa och Segersäng utgör alltså två av områdena.

– Tanken är att staten ska kunna avhjälpa hinder för exploatering genom att hjälpa till att få fram ny infrastruktur. Det kan handla om nya spår, stationslägen och stöd till innovationer, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge, välkomnar beskedet och menar att det inte kan bli mer kollektivttrafiknära bostäder än såhär:
– Satsningen stämmer ju överens med de planer vi har i översiktsplanen, och Hemfosa är faktiskt en av Haninges sju pendeltågsstationer och en plats vi själva tycker har potential. Det är lite glest på sina håll i våra områden, men tillsammans med Nynäshamn kan Haninge nu knyta ihop länet ytterligare, säger hon.

Beskedet kommer dagen efter att det står klart att motorledsprojektet Tvärförbindelse Södertörn försenas ytterligare.

ANNONS

En annan som välkomnar fredagens besked är Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd för regionplanering och personal:

– Vi är väldigt glada för satsningen. Enligt Handelskammaren ligger vi 150 000 bostäder back i regionen, och det här handlar om att utnyttja bra strategiska lägen, säger han.

Men regeringen får inte glömma bort Tvärförbindelse Södertörn i sammanhanget, menar Jens Sjöström. Det är viktigt att den byggs parallellt och att regeringen gör allt den kan för att motorleden byggs snarast, menar han.

– Sju av tio kommuner i Södertörn växer och Tvärförbindelsen har i princip diskuterats i 30 år. Vi förutsätter att regeringen samverkar också här. Hemfosa och Segersäng blir ju två nya städer på 20-25 000 invånare, då måste man också tillföra resurser till Tvärförbindelsen. År 2029, punkt. V kan inte vänta längre än så, säger han.

Fakta

De nio områdena

Regeringens samordnare har mandat att för statens räkning ingå överenskommelser med kommuner och andra berörda parter i följande områden:

Landvetter södra i Härryda kommun (10 000 bostäder)
Segersäng i Nynäshamns kommun (7-10 000 bostäder)
Hemfosa i Haninge kommun (12 000 bostäder)
Alsike i Knivsta kommun (10 000 bostäder)
Nydal i Knivsta kommun (12 000 bostäder)
Bergbrunns i Uppsala kommun
Södra staden i Uppsala komun
”Nysala” i Uppsala och Knivsta kommuner (20 000 bostäder)
Näringen i Gävle kommun (4-6 000 bostäder)

Källa: Regeringskansliet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.