ANNONS

6000 nya bostäder i Hammarby-Skarpnäck

Bostäderna ligger i hela stadsdelsområdet från Hammarbyhöjden bort till Skarpnäck.
Bostäderna ligger i hela stadsdelsområdet från Hammarbyhöjden bort till Skarpnäck.
Hammarby-Skarpnäck växter så det knakar. I området planeras omkring 6000 nya bostäder. För att inte skapa kaos måste kollektivtrafiken utökas och fler jobb skapas på orten. Men barn- och äldreomsorgen klarar man, enligt stadsdelsnämndens ordförande, Ewa Larsson (MP).
ANNONS

3500 av de planerade bostäderna ligger i området Bagarmossen-Skarpnäck och 2700 I Hammarbyhöjden, Björkhagen och Kärrtorp.

När man byggde Hammarby sjöstad förväntade sig stadsplanerarna att i huvudsak vuxna utan barn skulle flytta in. I slutändan blev det många barnfamiljer, vilket ledde till en kris för förskolor och skolor, eftersom det fanns alldeles för få platser. Men något liknande scenario i Hammarby-Skarpnäck tror varken stadsdelsnämndens ordförande eller stadsdelsdirektör Denise Melin att det blir.

– Vi är jätteglada åt att Skarpnäck stadsdel byggs ut på det här sättet. Idag har man en helt annan planering än man hade tidigare. I Sjöstan gjorde man en prognos som inte stämde men vi har lärt oss av det, så vi vet hur många förskolor vi behöver planera för och vilka äldreboenden vi behöver, säger Denise Melin.

Däremot tycker både stadsdelsförvaltningen och stadsdelsnämnden att kollektivtrafiken behöver byggas ut.

– Vi tycker att det är för trångt i kollektivtrafiken redan idag. Samtliga partier i nämnden vill att Spårväg syd ska byggas ut och fortsätta från Älvsjö till Farsta och Skarpnäck. Vi behöver verkligen den här tvärförbindelsen, säger Ewa Larsson.

Hon tycker också att staden måste planera för och jobba aktivt för att få dit fler arbetsplatser.

– När det blir fler människor behövs det också fler arbetsplatser. Och när man bygger måste man tänkta på att man inte tränger undan företag och industrier. Det är inte meningen att alla ska behöva åka tvärs över stan för att arbeta. I relation till norrort så saknas det arbetsplatser i söderort, pendlingen går från söder till norr, vi skulle behöva 50 000-60 000 nya jobb, säger hon.