Bostäder i centrum kan avgöra valet

Cecilia Lorsell, med sönerna Adam och Hugo, efterlyser restauranger och take away-ställen i centrum.
Cecilia Lorsell, med sönerna Adam och Hugo, efterlyser restauranger och take away-ställen i centrum.
I höst börjar kommunens tjänstemän förbereda arbetet med att ta fram en ny detaljplan för Lidingö centrum. Men det finns många åsikter om hur centrum ska byggas ut, både bland politiker och väljare.

– Det vore fint med fler mysiga restauranger, och fler take awayställen. Det är något jag verkligen saknar här på Lidingö, säger Cecilia Lorsell, som just tagit en glass med sina söner Adam och Hugo i centrum.

Om några dagar tas utställningen om planprogrammet för Centrum-Torsvik bort från Lidingö stadshus. Planprogrammet är antaget efter många diskussioner och åsiktsstormar bland Lidingöborna. Det kommer att bli en utveckling av området.

Men fortfarande finns en hel massa beslut som måste tas politiskt, när detaljplaner tas fram.

Majoriteten med Moderaterna i spetsen har beslutat att det ska byggas 900–1 000 bostäder. Men både Centerpartiet och Lidingöpartiet vill sänka den siffran om de får bestämma.

Centerpartiet har placerat sina valskyltar med texten ”bygg inte här” på flera grönytor i Lidingö centrum. De vill inte ha fler än 600 nya bostäder och de vill inte bygga på några gröna ytor.

Även Lidingöpartiet går till val på att de kommer att bygga färre bostäder i området om de får bestämma. De har inte satt någon exakt siffra, men inte mer än 400 bostäder. Även exploateringen med butiker och restauranger ska vara småskalig tycker de.

– Och vi behöver inte Clas Ohlson, Stadium, Åhléns och andra stora kedjor. Vi vill ha det småskaligt och charmigt och kvalitativt och unikt i centrum, säger Pia Signell, Lidingöpartiet.

Cecilia Lorsell som besöker Lidingö centrum med sina barn tycker det är viktigt med bostäder, även om hon tycker sig se vissa nackdelar med förtätning.

– Vi bor i Rudboda och det är ju fantastiskt med all grönska där, så jag tycker man måste värna om miljön. Men samtidigt måste ju folk bo någonstans, säger hon.

Socialdemokraterna profilerar sig i bostadsfrågan med att vilja bygga mycket hyresrätter i centrum. Minst 30 procent av de bostäder som byggs ska vara hyresrätter

– Det är viktigt med ett blandat bostadsutbud, säger Lidingös S-ordförande Daniel Larson.

Andra tankar som förs fram i valrörelsen är Folkpartiets önskemål om ett äldreboende och Miljöpartiets önskan om en spårvagn till centrum. Kristdemokraterna fokuserar på minskat buller.

Detaljplanerna som ska tas fram för centrum/Torsvik börjar i med tre planer kring centrum, sedan ska område för område betas av. Överdäckningen av Torsvik kommer som den sjunde detaljplanen, något som Lidingöpartiet är kritiskt till.

– Det var ju där allt började, med att folk ville att Torsviks­diket skulle däckas över. Då måste vi börja med det, säger Pia Signell.

När Mitt i Lidingö Tidning tidigare i år frågade 100 Lidingöbor om deras viktigaste valfråga var just centrum/Torsvik-frågan viktigast. Och kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) tror att frågan kommer att spela stor roll i valet.

– Det finns partier som kommer att göra allt för att mer eller mindre riva upp planprogrammet. Det är olyckligt då vi alla egentligen är överens om det mesta, att vi ska utveckla centrumdelen, däcka över diket och att vi måste skapa fler bostäder på Lidingö, säger hon.