ANNONS

Bostäder i Vinsta får vänta

Den nya trafikplatsen ändrar förutsättningarna för ny bebyggelse i Vinsta industriområde - men något planarbete har inte startats.
Den nya trafikplatsen ändrar förutsättningarna för ny bebyggelse i Vinsta industriområde - men något planarbete har inte startats.
Alliansen vill sätta igång ett planarbete för Vinsta industriområde för att möjliggöra bostäder.

Men de övriga partierna vill vänta med planeringen.
ANNONS

Enligt Stockholms översiktsplan Promenadstaden skapar Förbifartens kommande trafikplats Vinsta nya förutsättningar för bebyggelse i området.

Trots att Förbifartens förarbeten redan har startat har inte något planarbete för Vinsta påbörjats. Detta är bland andra Kristdemokraterna kritiska mot. Partiet har därför föreslagit att stadsbyggnadskontoret ska påbörja ett planarbete för området så snart detaljplanerna för Förbifarten vunnit laga kraft, vilket de gjorde i mitten av september i år.

KD vill skapa en blandad stadsdel med såväl bostäder, arbetsplatser och kommersiella verksamheter.

Men Hässelby-Vällingbys stadsdelsförvaltning tycker att det fortfarande är för tidigt att börja planera och bestämma vad som ska finnas i området. I ett yttrande, som klubbades under nämndens senaste möte, menar förvaltningen att stadens pågående arbete att se över sina industriområden först bör utvärderas innan det är lämpligt att medge bostadsbyggande i Vinsta industriområde.

Beslutet om att skicka yttrandet till kommunstyrelsen var inte enigt.

– Vi från Alliansens sida ville bevilja motionen i sin helhet, men majoriteten gick på förvaltningens förslag, säger Bo Arkelsten (M).

Enligt Alliansen är planarbetet extra brådskande då det finns nio tillfälliga bygglov som reglerar 40 verksamheter. Om inga nya regler bestäms i tid kan verksamheterna hotas.

– Vi tror att det vore bra att sätta i gång direkt, säger Bo Arkelsten.

Kadir Kasirga (S), ordförande i stadsdelsnämnden, menar att även majoriteten är positiv till bostäder i området.

ANNONS

– Det är självklart att det ska byggas bostäder och att det ska finnas arbetsplatser här. Men ärendet som handlar om utvecklingen av industriområden måste först bli klart. Och så måste vi komma i gång med Förbifarten, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.