Bostäder och nya affärer vid Fliesbergshuset

Här, intill det så kallade "Fliesbergshuset", kan det byggas 300 lägenheter och nya butiker. "De får gärna bygga några fler matbutiker här", tycker Andy Banaie från Bro.
Här, intill det så kallade "Fliesbergshuset", kan det byggas 300 lägenheter och nya butiker. "De får gärna bygga några fler matbutiker här", tycker Andy Banaie från Bro.
Den gamla Coop-tomten i Brunna - ännu en plats som kan bli shopping- och bostadsområde. Läs mer <a href="http://mitti.se/coop-tomten-kan-bli-ny-stadsdel/">här</a>.
Den gamla Coop-tomten i Brunna - ännu en plats som kan bli shopping- och bostadsområde. Läs mer <a href="http://mitti.se/coop-tomten-kan-bli-ny-stadsdel/">här</a>.
Vid E18 i Brunna planeras ett nytt shoppingcentrum samt runt 145 bostäder. Läs mer &lt;a href=&quot;http://mitti.se/sa-blir-det-nya-shoppingomradet/&quot;&gt;här&lt;/a&gt;.
Vid E18 i Brunna planeras ett nytt shoppingcentrum samt runt 145 bostäder. Läs mer <a href="http://mitti.se/sa-blir-det-nya-shoppingomradet/">här</a>.
Ännu ett industriområde i Upplands-Bro står inför stora förändringar. I Skällsta i Bro planeras ett nytt bostadsområde och flera nya butiker.

– Vi har blivit kontaktade av byggföretag som är intresserade, säger Erik Sandström på Brofastigheten AB.

Broborna Andy och Jessica Banaie står i snålblåsten på Willys parkering i Skällsta industriområde. Här handlar de flera gånger i veckan.

– Vi åker hit för att handla mat. Om vi ska shoppa åker vi till Barkarby, säger Jessica Banaie.

De saknar fler shoppingmöjligheter i Bro.

– Jag tror inte att folk vill ha dyra märkeskläder. Men några fler lågprisbutiker skulle nog funka, säger Jessica.

När Fliesbergs sportbutik i Skällsta öppnade på 80-talet var det toppmodernt. Affärerna blomstrade och ägarna hade planer på att bygga en sportanläggning med skidtunnel.

Men ekonomin haltade och 2014 gick Fliesbergs i konkurs. Under flera år har det varit svårt att få butiker att etablera sig i huset.

Nu ser det ut som att området kring det gamla ”Fliesbergshuset” kan få nytt liv.

Fastighetsägaren Brofastigheten AB vill bygga bostäder och flera nya butiker på tomten. Enligt en ansökan som kom in till Upplands-Bro kommun i november kan området få 300 nya lägenheter.

Det planerade bostadsområdet ska byggas mellan bäcken och skogsbrynet, omkring 250 meter från E18 och Håtunavägen. En ny gång- och cykelväg planeras också.

– Vi ser att det finns en efterfrågan. Bro växer och vi märker att handeln växer successivt för varje månad, säger Erik Sandström på Brofastigheten AB.

Den senaste tiden har några nya butiker, som Jysk och Läkarmissionens nya second hand-butik, hittat till det gamla Fliesbergshuset.

Om några år kan butikerna bli ännu fler.

– När vi köpte huset var det inte så mycket handel. Nu ser vi att det blivit en positiv vändning. I framtiden finns det möjlighet att bygga flera, både större och mindre, butiker, säger Erik Sandström.

Han vill inte avslöja vilka butiker som skulle få plats i det utvecklade handelsområdet.

Tanken är att, i första hand, ge köpcentrumets fasad ett lyft.

– Fastigheten har varit eftersatt och vi har redan bytt ut ventilationen, lagat taket och lagt ny asfalt. De nya hyresgästerna har gjort att vi har råd att göra ännu fler investeringar, säger Erik Sandström.

Det lär dröja några år innan bostäderna och de nya butikerna kan byggas. Planen ska godkännas av politikerna och Brofastigheten AB ska få byggföretagen på kroken.

Erik Sandström ser positivt på framtiden.

– Vi har blivit kontaktade av byggföretag som är intresserade. Det är därför vi törs gå vidare med de här planerna.

Skällsta är inte det enda området där det pågår planer på att bygga kombinerade shopping- och bostadsområden. Nyligen kunde Mitt i Upplands-Bro berätta att det finns planer för att förvandla den gamla Coop-tomten i Brunna till ett nytt bostadsområde med butiker. I Brunna Park, närmare E18, planeras ett nytt shoppingcentrum och ett bostadsområde med omkring 145 lägenheter.

Andy och Jessica Banaie är positiva till utvecklingen.

– Det är bra att Bro växer. Om det kommer fler människor hit kanske vi kan få bättre kommunikationer med pendeltågen, säger Andy.

– Men som det ser ut nu skulle jag inte flytta till Skällsta. Då måste de utveckla området. De skulle till exempel behöva bygga en gång- och cykelväg och ett dagis, säger Jessica.

Fakta

Så ser planerna för tomten ut:

Brofastigheten AB vill bygga 300 nya lägenheter intill köpcentrumet i Skällsta, Bro.

Det planerade bostadsområde ska byggas mellan bäcken och skogsbrynet, omkring 250 meter från E18 och Håtunavägen.

En ny gång- och cykelväg planeras också.

Källa: Brofastigheten AB