ANNONS

”Huge bostäder bör omedelbart se över hyran för företagen”

Olle Forsberg, ordförande i Företagarna Huddinge, och Huddinge centrum.
Olle Forsberg, ordförande i Företagarna Huddinge, och Huddinge centrum.
Huddinge kommuns fastighetsbolag Huge bör genast sänka hyran för de företag man har som hyresgäster – annars är risken stor för en butiksdöd i Huddinge inom bara några månader. Det menar Olle Forsberg, ordförande i Företagarna Huddinge.
– Krisen har kommit ofattbart snabbt, säger han.
ANNONS

Sveriges största företagarorganisation Företagarnas lokalavdelning i Huddinge vittnar om en allvarlig ekonomisk situation för Huddinges företag.

– Det går inte att svara på hur mycket värre det här är än vid tidigare kriser. Vi är fortfarande mitt i den. Finanskrisen 2008 startade i USA och där var det ekonomiska modeller som inte längre fungerade. Den här krisen har sitt ursprung i ett virus från Kina och slår både mot folkhälsan och ekonomin med ovisshet och rädsla som bränsle, säger Olle Forsberg.

Hur kan läget förbättras för Huddinges företag?

Huge bostäder bör omedelbart erbjuda de företagare man har som hyresgäster en modell med omsättningsbaserad hyra så länge krisen pågår. Till exempel för de hyresgäster man har i Huddinge centrum. Annars är risken stor att vi om några månader har ett helt utarmat centrum där enbart Systembolaget, apotek och banker finns kvar.

Olle Forsberg menar att samhället först och främst måste vara lyhörda inför experterna inom smittspridning, därefter lyssna på experterna inom finansiering, ekonomisk utveckling och företagande.

Företagen i Huddinge tar den omedelbara förlusten just nu

Olle Forsberg, Företagarna

– Det är då vi ska gasa på och hämta tillbaka det som samhället och medborgarna förlorat.

Hur mår företagarna i Huddinge nu på en skala från 1 till 10? Om 1 är normalläge och 10 är exceptionellt tufft?

Det blir helt klart en 9:a i Huddinge just nu. Att jag inte svarar en 10:a beror på att Sverige trots allt har en god ekonomi som har råd med en stark krishantering, och att företagarna är ett envist släkte med starkt revanschlust. Men företagen i Huddinge tar den omedelbara förlusten just nu i kommunen. De står för 33 procent av de samlade skatteintäkterna till Huddinge kommun, så det innebär en förlust för alla Huddingebor.

ANNONS

Hur mår er organisation?

– Vi är en stabil intresseorganisation med en stark samlad röst för alla småföretagare. Vi behövs mer än någonsin nu och hjälper våra medlemmar med allt från juridik och regelkrångel till att föra det politiska påverkansarbetet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.