8 000 bostäder saknas i Huddinge

Fler bostäder behövs i Huddinge.
Fler bostäder behövs i Huddinge.
Daniel Dronjak, (M), ordförande i kommunstyrelsen i Huddinge.
Daniel Dronjak, (M), ordförande i kommunstyrelsen i Huddinge.
Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.
Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea.
"Det byggs mycket i Huddinge" – meningen har närmast blivit ett mantra i kommunen. Men trots detta trumfas Huddinges bostadsunderskott endast av Stockholm, Göteborg, Malmö och Nacka.

Trots många nybyggen i kommunen saknas 8 000 bostäder i Huddinge. På listan över kommuner med störst bostadsunderskott hamnar Huddinge på plats fem – bara jättarna Stockholm, Göteborg och Malmö samt Nacka saknar fler bostäder. Det visar en ny rapport från Nordea där de analyserat överskott och underskott av bostäder mellan åren 1992 och 2016. 

Unga bor hemma längre

Man ska dock inte se det som att det är drygt 8 000 personer som står utan bostad i Huddinge, utan att det finns en efterfrågan på så många bostäder, menar Susanne Spector, senioranalytiker hos Nordea.

– I de kommuner med underskott har hushållen helt enkelt ökat mer än vad bostäderna gjort sedan 1992. Man kan tolka underskottet som att det bor fler än två vuxna personer i varje bostad, kanske barn som bor hemma längre. Att folk bor inneboende och så klart akut hemlöshet. Eller så fanns det ett överskott av bostäder inledningsvis, säger hon.

Där bostadsbristen är som störst är oftast där det bor många unga som ska skaffa sin första lägenhet och där det finns många nyanlända personer.

– Det kan vara en missmatch i vad man bygger, man bygger ofta ganska ensidigt med dyra bostadsrätter och dyra hyresrätter. Men man behöver även titta på hur man nyttjar det bostadsbestånd som man redan har i dag, säger Susanne Spector.

Trögt byggande efter finanskrisen

Huddinges kommunstyrelseordförande Daniel Dronjak, (M) tror att Huddinges topplacering på underskottslistan beror på en kombination av att många vill flytta till Huddinge och att bostadsbyggandet stannade av under finanskrisen.

– Jag konstaterar att Huddinge är en populär kommun och att väldigt många vill flytta hit, vilket i grund och botten är bra. Samtidigt är det ett stort problem att det finns en bostadsbrist i hela länet. Det känns bra att kunna säga att vi nu bygger mer än vi kanske någonsin har gjort i Huddinge, vi jobbade väldigt mycket med att komma igång med byggandet efter finanskrisen och nu har det verkligen lossnat, säger Daniel Dronjak, (M).

Finns det något du vill säga till Huddinges ungdomar som väntar på att få flytta hemifrån?

– Det är en tuff bostadsmarknad att ge sig in på idag, och vi har därför särskilt prioriterat byggande av ungdoms- och studentbostäder. Vi planerar bland annat en fördubbling av antalet studentbostäder och är beredda att göra mer för de unga människor som vill ha in den första foten på bostadsmarknaden.