Bostäder säljs allt snabbare

Ola Johansson sålde sin tvåa på Södermalm före den offentliga visningen.
Ola Johansson sålde sin tvåa på Södermalm före den offentliga visningen.
Den som vill köpa lägenhet i Stockholm måste vara snabb – omkring var fjärde lägenhet i innerstan säljs redan före visningen.

Snabba affärer. Det är ledorden på dagens bostadsmarknad i Stockholm. I dag säljs allt fler lägenheter före den första visningen.

En av dem som passade på när tillfället dök upp är Ola Johansson som sålde sin tvåa på Södermalm i augusti. Det var andra försöket att sälja och han hade bra koll på marknaden.

– Man har ju hyfsad koll på vad bostaden är värd. Det var också väldigt bekvämt att sälja innan och slippa visningar, säger han.

Enligt fastighetsmäklaren Erik Olsson, som sålde Olas lägenhet, beror fenomenet främst på en het marknad med ovanligt få objekt.

– På lägenhetssidan är utbudet mindre än normalt. Det gör att folk känner en lite större stress och att det går fortare.

Flera mäklarföretag som Lokaltidningen Mitt i talat med ger en snarlik bild. På många kontor säljs ungefär en fjärdedel av lägenheterna i innerstan före visning. Längre ut från centrum är siffrorna något lägre, runt 10–15 procent. Men även där går det att se en ökning.

– Tidigare har det varit större skillnad. Nu ökar det kraftigt även i ytterområdena, säger mäklaren Lennart Hagberg.

Bilden bekräftas också i en undersökning från Mäklarsamfundet där 76 procent av mäklarna i Stockholms län tyckte att lägenhetsförsäljningar före visning blivit vanligare. Det är den näst högsta siffran i Sverige.

Det kan tyckas självklart att köparen är sugen på att undvika en budgivning som kan trissa upp priset. Men vad tjänar säljarna egentligen på en snabb affär? Borde inte den som visar lägenheten för så många som möjligt få mer betalt?

Men det är inte helt säkert, enligt fastighetsmäklaren Erik Olsson.

– Teoretiskt sett borde så många som möjligt se bostaden. Men viljan att komma till skott snabbt hos köparen kan ge ett högre pris.

Men bostadsexperten Sverker Thorslund, tidigare avdelningschef på Konsumentverket, är skeptisk.

– Om du frågar mig skulle jag inte komma på tanken. Det vore vansinnigt att inte låta min villa i Täby gå ut på nätet.

I bland finns det dock andra incitament till en snabb affär, menar Sverker Thorslund.

– Säljaren kan ha väldigt bråttom och exempelvis redan ha köpt en ny lägenhet. Men för en köpare som har en ganska god bild av marknaden och kan lägga ett fördelaktigt bud kan det bli en god affär.

Fakta

Färre bostäder på marknaden

Antalet villor och bostadsrätter som är till salu är färre i hela landet, jämfört med vecka 37 förra året.

I Stockholms län har antalet bostadsrätter till salu gått ner med nästan 21 procent och villor med 12 procent.

I hela landet är sänkningarna 14 procent respektive 8 procent.

Källa: Hemnet