500 bostäder ska skaka liv i Sturegatan

Sturegatan.
Sturegatan.
För att liva upp Sturegatan krävs nya bostäder, anser det politiska styret vars mål är att tillföra 500 bostäder kring gatan.
Det har väckt både frågor och kritik.

Mitt i kunde igår berätta om planerna för centrala Sundbyberg. Bland annat ska en av Förvaltarens fastigheter på Sturegatan säljas. I ett utskick från det grönblåa politiska styret skriver man också att nya 500 bostäder ska byggas på fem år utmed Sturegatan. Mer folk i rörelse skapar underlag för ett större utbud och livar upp gatan, heter det.

Men nätverket Trivsam stadskärna, som verkar för att bevara Sturegatans själ, är kritiska till att exploatera på Sturegatan.

”Om det byggdes så mycket nytt på Sturegatan, skulle det hota att ödelägga den fina småstadsatmosfär som Sundbybergarna älskar med gatan, en viktig del av stadens själ”, skriver nätverket i en kommentar till Mitt i.

Flera har reagerat på byggmålet med 500 bostäder.

– Det är inget fel med att som Moderaterna nu gör kommunicera visioner men det vore önskvärt om de då kunde säga hur dessa ska realiseras – det vill säga var ska man få in 500 nya lägenheter på Sturegatan, menar oppositionsråd Jesper Wiklund (V).

Läs mer: Så kan Sturegatan räddas

Tuffa tider för centrums handlare

Enligt ordförande för exploateringsutskottet Stefan Bergström (C), handlar de 500 bostäderna bara delvis om nya projekt.

– Det finns flera projekt som är halvt på gång. Fabege som bygger Orgeln vill tillexempel ha bostäder på taket, det finns sedan tidigare planer att bygga på Dressmannfastigheten och Wåhlins har planer på att riva sitt hus och bygga nya. Det är många mindre projekt runt om kring Sturegatan och tillsammans kan man komma upp till 500, säger han.

I idéstadiet är ett kvarter kring ”Gröna villan” på Stationsgatan vid trapporna utanför tunnelbanan där man skulle kunna bygga, fortsätter Bergström.

Dels för att skapa mer folk runt Sturegatan, dels på grund av bostadsbristen.

– Det är väldigt många unga Sundbybergare som har svårt att hitta bostad. Vi måste göra vad vi kan och hitta alla möjligheter att bygga bostäder centralt, säger han.

Vidare vill det politiska styret bygga cykelbana och bredda trottoarer för att lyfta Sturegatan.

Vänsterpartiets Jesper Wiklund tror att kultur är svaret på hur man skakar liv i gatan.

– Inför bilfritt köpstråk på Sturegatan och samverka med Friteatern, Folkets Hus och andra organisationer för att fylla Bristol och Allaktivitetshuset med öppna aktiviteter som lockar folk och bidrar till liv och rörelse, föreslår Wiklund.