Bostäder tvingar bort utsatta

Crossroads verksamhetschef Arto Moksunen har inga andra lokaler att flytta dagverksamheten till.
Crossroads verksamhetschef Arto Moksunen har inga andra lokaler att flytta dagverksamheten till.
De fattiga EU-medborgarna som kommer till Crossroads för hjälp blir allt fler.

Men i januari går lokalkontraktet ut och ännu har man inte hittat några nya lokaler.

I två och ett halvt år har Cross­roads hållit till i de 800 kvadratmeter stora lokalerna på Nordenflychtsvägen. Men i januari kickas de ut till förmån för ett nytt bostadshus som ska byggas på platsen.

– Just nu har vi inga andra lokaler att flytta till, säger verksamhetschefen Arto Moksunen.

I oktober har de haft i snitt 125 besökare per dag som kommit hit för att få mat, en stunds vila, en dusch, möjlighet att gå en kurs ­eller få hjälp med myndighetspapper. Och i november tror Arto att besökarna kommer att bli ännu fler eftersom skördetiden på jordbruken i södra Europa är slut. Då blir många av med sina tillfälliga jobb där.

– När vi startade hade vi mellan 75 och 90 besökare om dagen, men det har ökat mycket. Särskilt högt tryck är det efter helgen när många behöver mat och vila, säger Arto Moksunen.

När Crossroads drog igång i mars 2011 kom de flesta besökarna från olika EU-länder. I dag är större delen medborgare från tredje världen som har uppehållstillstånd i ett EU-land.

Och alla är de här för att söka arbete eftersom Sverige har gott rykte och låg arbetslöshet.

– Men det är svårt att få jobb om man inte kan språket. Många samlar burkar och flaskor. Jag vet unga killar från Nordafrika som kan gå närmare fem mil på en natt. Får de ihop 1 000–1 500 kronor så motsvarar det en månadslön i hemlandet.

Besökarna på Crossroads reser ofta mellan olika länder, i jakt på arbete.

En rumänsk man som för dagen äter köttbullar och potatismos i Crossroads matsal berättar att han rest runt i sju olika länder och nu varit här i två år. Under den tiden har han fått jobb i tre dagar. Han bor utomhus, men det är svårt nu när det börjar bli kallt.

Han berättar även om hur många blivit blåsta på lönen när de väl jobbat ett par månader och kunnat ordna ett svenskt personnummer. Då tycker arbetsgivarna att de hjälpt till tillräckligt.

För rävsaxen är att för att få ett personnummer behöver du ha ett arbete eller visa att du kan försörja dig i minst ett år. Och för att få ett arbete behöver du oftast kunna språket. Men för att läsa svenska via SFI så måste du ha ett svenskt personnummer.

Ytterligare en rumänsk man kommer fram för att berätta om hur hopplöst det är att resa runt från land till land utan att få arbete. I tio år bodde han i Italien där han hade ett bra liv med bil, hus och flickvän.

– Nu bor jag ute och har inte ens pengar till en kaffe, det är en stor stress. Jag vill inte bli rik och berömd, jag vill bara ha ett normalt liv, med ett jobb, mat och kunna gå och dricka en öl ibland. Nu är det bara skit, säger han.

Jag vill inte bli rik och berömd – bara ha ett normalt liv med jobb och mat. Nu är det bara skit.Hemlös rumänsk man

Fakta

Ger EU-migranter tak över huvudet

Många EU-migranter bor utomhus då de inte har rätt att sova på Stockholm stads härbärgen.

Därför startade projekt Vinternatt 1 november 2012 två härbärgen för EU-migranter i Värtan och Hjorthagen som håller öppet 1 november till 30 april.

I år har sovplatserna utökats till 50 stycken. Ofta lottas de ut då besökarna är så många.

Källa: Crossroads och Stockholms stad