”Marknaden har hämtat sig i Vallentuna”

Staffan Tell säger att maj är en riktig visningsmånad.
Staffan Tell säger att maj är en riktig visningsmånad.
Bostadsmarknaden tycks ha repat sig. I Vallentuna stiger priserna och fler kommer på visningarna.
– Det har verkligen blivit en lättnad, säger mäklaren Ann Ernestam.

I april fanns det 8 440 bostadsrätteri Stockholms län ute till försäljning på Hemnet. Det är det största utbudet på flera år.

Och nu under maj, som brukar vara rekordmånaden, förväntas utbudet att växa ytterligare.


Utbudet skjuter i höjden

Antalet annonser för bostadsrätter på Hemnet från 2017 fram till april 2019 i Stockholms län.

Källa: Hemnet


– Det har framförallt att göra med vädret. När man säljer sin villa vill man att trädgården ska stå i all sin prakt. Som köpare har man mycket att välja på i maj, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Motiverade köpare i juli

Men närmare sommaren går bostäderna åt. Efter midsommar, när industrisemestern drar i gång, dyker det rejält.

– Det är inte nödvändigtvis dåligt att sälja då. Det finns många motiverade köpare i juli, de som behöver bostad innan skola och arbete sätter igång.

Kraftiga svängningar

Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik har villapriserna i Vallentuna gått upp med 14 procent sedan maj i fjol medan bostadsrätterna sjunkit med en procent. Kvartalet dessförinnan hade villorna sjunkit med 10 procent och bostadsrätterna stigit med 3 procent. Enligt Ann Ernestam, mäklare på Fastighetsbyrån i Vallentuna kan de kraftiga svängningarna för villorna ha att göra med vilka hus som ligger ute för tillfället.

Det är fler som kommer på visningarna

Ann Ernestam, mäkare

De mest klickade Vallentunaobjekten på Hemnet är också de dyraste: ett par villor i tiomiljonersklassen och en gård i Brottby för 27 miljoner.

– Vi kan se att marknaden hämtat sig. Det är fler som kommer på visningarna. Och på vårt kontor är det några villor som gått redan innan den första allmänna visningen. Så det har verkligen blivit en lättnad, säger Ann Ernestam.

Varför?

– Jag tror att säljare och köpare börjat hitta varandra. Många har väl hunnit skrapa ihop de pengar som behövs för en insats med de nya amorteringskraven. Och säljarna känner sig tryggare. De ser att marknaden är ganska stabil.

Efter att priserna föll hösten 2017 har vi en annan prisnivå än för några år sedan, säger Staffan Tell.

– Våren 2017 låg kvadratmeterpriset för bostadsrätter i länet på 60 000 kronor – i dag ligger den på 54 000. Det har skett en successiv stabilisering, men vi ligger fortfarande en bit under där vi var tidigare.