ANNONS

Bostäderna dröjde – därför såldes Port 73

Atrium Ljungberg har sålt Port 73.
Atrium Ljungberg har sålt Port 73.
Tjuven klipper av elkablarna till kassalådorna och försöker sedan stjäla dem.
Port 73 har sålts.
Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.
Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.
Bostäderna drog ut på tiden. Till slut tröt Atrium Ljungbergs tålamod. I stället för Haninge väljer man nu att prioritera Nacka och Uppsala.

ANNONS

Dagarna innan julafton sålde Atrium Ljungberg handelsplatsen Port 73 i Haninge till CBRE Global investors, vilket Fastighetsvärlden var först med att berätta.

Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 977 miljoner kronor, enligt Fastighetsvärlden.

Den 1 februari frånträdde Atrium Ljungberg handelsplatsen, som man byggt ut sedan 2009.

Anledningen till försäljningen beror mycket i trögheten i Atrium Ljungbergs bostadsplaner.

Vår marknadsbedömning just nu är att vi bedömer att vi i närtid inte kan bygga bostäderna.

Uppemot 1 000 bostäder hade man velat se runt handelsplatsen.

Men marknaden har inte varit tillräcklig stark, enligt Atrium Ljungberg.

Dessutom har politiken i Haninge inte varit överens om hur många bostäder som är lämpligt runt handelsplatsen, bland annat på grund av bullerrisken från Gudöbroleden.

– Vår egna marknadsbedömning just nu är att vi bedömer att vi i närtid inte kan bygga bostäderna, säger Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs till Mitt i.

ANNONS

Lokalpolitiken i Haninge har absolut inte påverkat vårt beslut överhuvudtaget

Hon understryker att försäljningen inte har någonting med den lokalpolitiska gången att göra.

– Lokalpolitiken i Haninge har absolut inte påverkat vårt beslut överhuvudtaget, utan det här beslutet togs utifrån en fastighetsbedömning, säger hon och utvecklar:

– Vi arbetar med stadsutveckling och vill skapa urbana miljöer där vi vill att handeln ska vara en del i en helhet. Möjligheten för oss att bygga bostäder och kontor i närtid var väldigt begränsad vid Port 73. Vi valde därför att avyttra fastigheten i en väldigt gynnsam marknad.

Vi har haft en god utveckling under tiden vi ägt Port 73

När bestämde du dig för att ni skulle sälja Port 73?

– Jag tog beslutet ett antal månader före försäljningen.

– Vi har haft en god utveckling under tiden vi ägt Port 73, och har gjort projekt i olika faser. Den utvecklingen var vi klara med, fortsätter Annica Ånäs.

Insatta källor har tidigare uppgett för Mitt i att det faktum att Systembolaget, ansedd som en drömhyresgäst bland många köpcentrum och handelsplatser i Stockholm, 2014 valde att etablera sin nya butik vid Ica Maxi Haninge, på andra sidan av riksväg 73, och inte vid Port 73 också var ett stort bakslag för Atrium Ljungberg.

Port 73:s hyresvärde är i dagsläget 70 miljoner kronor, enligt Fastighetsvärlden. Handelsplatsen omfattar cirka 36 600 kvadratmeteryta.

Nästan fullt uthyrt

Andreas Norberg, head of investment operations Nordics vid CBRE Global Investors, säger till Fastighetsvärlden om förvärvet:

– Vi är väldigt nöjda med att addera ytterligare en stark fastighet till vår nordiska portfölj. Port 73 är ett etablerat köpcentrum med ökande försäljningssiffror och är i stort sett fullt uthyrt med hög efterfrågan bland hyresgäster.

Atrium Ljungberg fokuserar nu i stället på sina andra projekt i regionen.

– I Gränbystaden i Uppsala bygger vi hyresbostäder, en etapp är inflyttad, två är under produktion. Där utvecklar vi även handelsplatsen med en bio och restauranger och planerar även för bostadsrätter. Och på Nobelberget i Sickla utvecklar vi en attraktiv och tät stadsdel med lokaler för näringsliv samt bostäder. Vi räknar med att detaljplanen för bostadsrättsproduktionen blir klar under första kvartalet, att det blir en säljstart efter sommaren och byggstart första kvartalet 2019.

ANNONS