Bostäderna slår nya prisrekord

Nu väntas bostadsmarknaden vakna igen efter sommarslummern. Patricia Kaldoyo kollar in en lägenhet på Gärdet.
Nu väntas bostadsmarknaden vakna igen efter sommarslummern. Patricia Kaldoyo kollar in en lägenhet på Gärdet.
Nu har bostadsmarknaden vaknat efter sommarstiltjen.

Bostadspriserna på Östermalm har ökat med 19 procent det senaste året, och de flesta mäklare tror på en fortsatt uppgång och nya prisrekord.

Det har varit ovanligt lugnt på Östermalms bostadsmarknad under sommaren. Men nu väntas marknaden vakna till liv rejält igen.

– Topparna på året brukar komma i maj och i augusti. Vi kan nog vänta oss att det blir en stor ökning i utbudet den närmaste tiden, säger Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten Hemnet.

Även de Östermalmsmäklare som Lokaltidningen Mitt i har talat säger att det är dags att hålla i bostadshatten igen. Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden är de delar som flest mäklare ser som hetast inför hösten.

– Det börjar bli intensivt nu och fler hör av sig med frågor. Priserna gick upp väldigt mycket när det var aktuellt med nya amorteringskrav, men lugnade ner sig när det försvann. Köphysterin försvann lite då också, men nu är den tillbaka, säger Niclas Johansson på Svenska Mäklarhusets Östermalmskontor.

På Öregrundsgatan visar ­Jonas Persson från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling en lägenhet.

– Det har varit relativt lågt utbud hela året, men sommaren har varit extremt låg. Men nu börjar det lossna rejält och till månadsskiftet tror jag att utbudet är tillbaka på samma nivåer som i våras igen, säger han.

På Östermalm kostar en bostadsrätt just nu 87 442 kronor kvadratmetern. En siffra som innebär att priserna i stadsdelen har ökat med hela 19 procent det senaste året. Aldrig har priserna varit högre än i sommar, och nya prisrekord väntas under hösten.

Även om utbudet nu blir större efter sommarstiltjen, spås efterfrågan växa efter semestrarna.

Enligt regeringen är det fortfarande aktuellt med att införa hårdare amorteringskrav på nya bolån. Till nästa sommar vill man se större avbetalningar på lånen.

Åtminstone fram till dess tror mäklarna på en fortsatt uppgång i Östermalms stadsdelsområde.

– Jag tror att vi kommer att få se en mer sund uppgång med ett par procent i höst. Och det vore det bästa, säger Andreas Barnekow på Svensk Fastighetsförmedling och får medhåll från kollegorna.

– 2015 har varit extremt med lågt utbud och prat om amorteringskrav. Jag tror inte vi kommer att se en lika hög ökning som senaste året, men priserna kan säkert gå upp med 5–10 procent, säger Erik Andersson på Fastighetsbyrån Östermalm.

Fakta