ANNONS

Hyresgästföreningen kritisk till Huges ekonomi

Illustrationsbild.
Illustrationsbild.
Huge Bostäder förlorade 800 miljoner kronor när bolaget delades från Huddinge samhällsfastigheter. Det skriver Hem och Hyra.
Men Huddinge kommun bestrider påståendet och menar att det är felaktigt.
ANNONS

Artikeln är uppdaterad.

Nyligen skrev Hem och Hyra att Huddinge kommun lyfte 800 miljoner kronor in i Huddinge samhällsfastigheter, när de två bolagen delades upp 2017.

Enligt Hem och Hyra skulle konstruktionen göra att nästan en miljard kunde plockas ut ur bolaget av politikerna.

Hyresgästföreningen kritisk

Hyresgästföreningen ställde sig kritiska till beslutet. De hänvisar till en konsultrapport som ska ha gett kommunen rådet att låta Huge behålla mer pengar än så i Huge.

– Det gör ju att Huge Bostäders egna kapital blir mindre vilket gör dem finansiellt svagare och att soliditeten minskar, säger Jan Hedberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm till Hem och Hyra.

Genom att lägga pengarna i Huddinge Samhällsfastigheter och som fritt eget kapital så kan större delen av pengarna plockas ut ur bolaget av Huddinge kommun, skriver tidningen.

Kommunen slår tillbaka

Men Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, förklarar att konsultrapporten inte innehöll något råd om hur mycket pengar Huge borde ha i aktiekaptial.

Enligt honom fanns enbart en skarp rekommendation om hur mycket pengar Huddinge samhällsfastigheter (HUSF) borde ha – och den summan var enligt honom minst 750 miljoner kronor. I själva verket landade HUSF:s aktiekaptial på mer än så, nämligen på cirka 1,5 miljarder kronor.

Huges eget kapital landade på 1 miljard kronor, vilket alltså Hyresgästföreningen tyckte var för lite.

– Det var en rimlig nivå för att Huge skulle vara finansiellt starka, klara svängningar i ekonomin, en viss nyproduktion och klara av att underhålla och renovera sina fastigheter, säger Daniel Dronjak till Mitt i.

Ingen stor utdelning väntas

Enligt honom är det inte troligt att kommunen väljer att göra en stor aktieutdelning ur Huge samhällsfastigheter.

– Vad gäller HUSF landade vi på en högre nivå på eget kapital. Skälet till det är att vi vill ha handlingsfrihet inför framtiden. Därtill står vi inför enorma investeringar i nya förskolor och skolor vilket är vår kärnuppgift att leverera. Vi har inga stora planer på utdelning, tvärtom har vi i ägardirektiven sagt att vi normalt sett inte ska göra utdelningar, men det är bra att denna möjlighet finns, säger Daniel Dronjak till Hem och Hyra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.