Bostadsannonser får ofta gå i repris

Hälften av alla bostäder som låg ute till försäljning i Österåker i augusti hade annonserats ut tidigare.

Men utbudet av bostäder till salu är också betydligt större än i fjol.

Bostadsmarknaden är het, men långt ifrån alla objekt säljs i ett nafs. Det har blivit vanligt att objekt som inte blivit sålda efter en tid plockas bort för att sedan läggas ut igen med en smärre förändring.

Bosstadssajten booli.com har på uppdrag av di.se tagit fram siffror på hur många objekt som återpubliceras i varje kommun. Statistiken visar att i början av augusti var hälften av bostadsannonserna i Öster­åker återpublicerade.

Det är näst högst i landet; bara Höör kommun i Skåne hade fler återpubliceringar.

I Vaxholm har en femtedel av objekten varit utannonserade tidigare.

– Totalt sett har utbudet minskat. Eftersom en hel del är återpubliceringar har utbudet minskat ännu mer än vad man tror, säger Anders Kyhlstedt, vd för Booli.

En närmare titt på Öster-åker visar dock att så inte är fallet där. Under årets andra kvartal ökade utbudet i Österåker med 24 procent jämfört med samma period i fjol.

Det kan förklara den höga andelen återpubliceringar. Ju större utbud desto fler bostäder blir inte sålda.

– Vi har aldrig sålt så mycket som nu. Men om man inte lyckas sälja ett objekt på ett antal månader kan det få vila, till exempel över sommaren. Sedan kanske man sänker priset och det får det en ny fräsch start. Folk tittar inte på femte, sjätte sidan utan man vill att det ska ligga på första, säger Johan Ytterberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Åkersberga.

Av de 30 kommuner i landet som hade flest återpubliceringar ligger 18 i Stockholms län.

Fakta

Trögt sälja i Österåker