ANNONS

Coronaeffekt på Hemnet – fler vill sälja på Södermalm

Hemnets kommunikatör Staffan Tell berättar om de ökade bostadsannonserna under coronavirusets utbrott. 27 mars 2020. Stockholm
Hemnet har noterat en ökning på 39 procent fler bostadsrättsannonser som kom ut förra veckan.
Sedan coronavirusets utbrott har antalet bostadsannonser för Södermalm ökat kraftigt på Hemnet, jämfört med motsvarande veckor förra året.
– Många har nog lite mindre is i magen än tidigare, säger Staffan Tell, kommunikatör på Hemnet.
ANNONS

Bostadsrättsannonser på Hemnet har ökat markant i Södermalm de senaste veckorna. Hemnets kommunikatör Staffan Tell säger sig se en signal om att Stockholms innerstad väldigt tidigt anpassar sig till stora förändringar.

– Samma sak hände till exempel hösten 2017 med amorteringskravet, tidigt såg man förändringar i innerstaden. På vår köpbarometer kunde vi i mitten av mars se att det var betydligt fler som trodde att priserna skulle sjunka framöver, det är den högsta andelen sedan december 2017, säger han och fortsätter:

– Det är väl också en signal som tyder på att coronaoron påverkar bostadsmarknaden.

Första veckan med över 100 annonser

Antalet bostadsannonser under veckorna 10-12 var 273 stycken på Södermalm, jämfört med motsvarande period i fjol är den en ökning med 45 procent då antalet annonser låg på 188 stycken.

Tittar man bara på veckan 12, då antalet annonser låg på 113 stycken jämfört med 63 stycken förra året, är det en ökning med 79 procent. Det var också den första veckan sedan början av 2019 som antalet nya annonser var fler än 100 stycken.

Hemnetannonser i Stockholms innerstad 

Stockholm innerstadAntal annonser vecka 10-12 2019Antal annonser vecka 10-12 2020Ökning i procent
Kungsholmen33444232%
Norrmalm346076%
Södermalm18827345%
Vasastan19524023%
Östermalm16421229%
Stockholm inom tullar915122734%

Så många bostadsannonser fanns veckorna 10-12 åren 2019 och 2020 samt den procentuella förändringen.

Källa: Hemnet

Så länge efterfrågan är hög är det inga problem

Så länge efterfrågan på bostadsrätter är hög så är den kraftiga ökningen på annonser inte ett problem. Även försäljningen har varit hög de senaste veckorna. Utbudet är inte på en onormal hög nivå utan marknaden är stabil så länge det finns en hög efterfrågan. Huruvida corona kommer att påverka efterfrågan är svårt att säga, enligt Staffan Tell.

– Det har funnits väldigt mycket köpare så man ser många avslut på affärer, säger Staffan Tell och fortsätter:

– Men ett kraftigt ökat utbud kan leda till prispress då det finns fler bostäder som “konkurrerar” om köparna. Men marknaden påverkas av många olika faktorer där sysselsättning och räntan är två av de viktigaste. 

Han menar att det går att se en viss stress i marknaden då många tror att priserna kommer sjunka i högre utsträckning.

– Förändringen i prisförväntningen kan inte vara en slump. I början av mars trodde 16 procent på sjunkande priser, nu är det 45 procent. Från 16 till 45 på ett par veckor är en väldigt kraftig ökning. Corona kan absolut vara en bidragande faktor, säger han. 

Staffan Tell, presstalesperson Hemnet

Staffan Tell, kommunikatör på Hemnet. Foto: Oskar Barkenbom

Allt fler lägger ut sina bostäder till försäljning och Staffan Tell tror att det handlar om att många vill få sin affär i hamn så snart som möjligt på grund av de rådande förutsättningarna idag.

Utöver en ökning av annonser har de även noterat en kortare försäljningstid, det går lite fortare att sälja nu än förr. Samtidigt har även budpremium minskat, vilket är skillnaden mellan utgångspris och slutpris.

– Det här är spekulativt, men med den här datan tror jag att folk är lite mer benägna att ta ett lite tidigare bud för att kunna stänga affären. Många har nog lite mindre is i magen än tidigare, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.