Bostadsbrist får unga att flytta

Noll. Så många ungdomsbostäder har byggts under mandatperioden.

Ungdomsrådet larmar om att allt fler unga lämnar kommunen – och någon ljusning syns inte.

I måndags ställde Haninges ungdomsråd politikerna mot väggen om den akuta bostadsbristen. Runt 30 ungdomar fanns i Kulturhuset för att få svar.

Under mandatperioden har det inte byggts en enda ungdomsbostad och Ungdomsrådet menar att allt fler känner sig tvingade att flytta från Haninge.

– Vi vill ha bostäder till rimliga priser, max 4 000 för en etta. Det måste förbättras, säger Andreas Langen, ledamot i Ungdomsrådet.

Men kommunen har inte mycket egen mark och förhandlingarna med byggbolagen om ungdomsbostäder är tuffa, menar Sedat Dogru (M), förste vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Ungdomarna vill bo i Handen, Västerhaninge och Jordbro. Vi gör så gott vi kan och det kommer att byggas nytt vid Jordbro centrum, vid Statoilmacken i Handen och i Brandbergen. Haninge- terrassen tillkommer också precis som bostäder i det gamla kommunhuset. Men nybyggen kostar ju mycket.

Göran Svensson (S), andre vice ordförande i nämnden, är bekymrad.

– Det är inte rimligt för ungdomar som tjänar 18 000 att betala över 8 000 kronor i hyra. Det finns ju exempel på kombohus, prispressade typhus, med hyror på 6 500 kronor. Kan vi få fram mark som är billig att bygga på där det redan finns vägar och ledningar, så är det en lösning.

Andreas Langen hade dubbla känslor efter mötet.

– Bra att politikerna lovade att ta tag i frågan, men tråkigt att inte fler än fyra-fem av dem dök upp.

Fakta

Bostäder högst prioriterat

Ungdomsrådet inrättades 1999 och är ett organ för öka ungdomars engagemang och inflytande i Haninge.

De flesta i rådet är i åldern 17–24 år.

Ungdomsbostäder är den högst prioriterade frågan för Haninges ungdomar enligt enkäter Ungdomsrådet gjort.

Källa: Haninge

ungdomsråd