Ny rapport: Det saknas 1000 bostäder i Täby

Bild på nya kommunhuset i Täby som är klädd i en mässingsfasad och glittrar i solen
Underskottet på bostäder kan tyda på att unga tvingas bo hemma längre enligt Nordea.
Det råder bostadsbrist, framförallt i Stockholms län. Trots att Täby har bland länets lägsta behov, saknas det i nuläget omkring 1000 bostäder enligt en ny konjunkturrapport som Nordea gjort.

Att det råder bostadsbrist i Stockholm, Malmö och Göteborg är väl känt. Men även Täby hamnar i botten över listan på kommuner med störst bostadsbrist, enligt Nordeas konjunkturrapport Regionala Utsikter som ges ut två gånger om året, där de analyserat överskott och underskott av bostäder från 1992-2016. 

”Man kan tolka underskottet som att det bor fler än två vuxna personer i varje bostad, kanske barn som bor hemma längre.”

Av Sveriges 290 kommuner hamnar Täby på plats 245 med ett underskott på 1000 bostäder. I absoluta botten hamnar inte helt oväntat Stockholm, med ett underskott på 59400 bostäder.


Bostadsbristen i Stockholms kommuner

Bostadsunderskottet i antal bostäder i Stockholms kommuner. Stockholms kommun är ej inkluderad.

Källa: Nordea Unga bor hemma längre

Man ska dock inte se det som att det är drygt 1000 personer som står utan bostad i Täby, men att det finns en efterfrågan på så många bostäder, menar Susanne Spector, senioranalytiker hos Nordea.

– I de kommuner med underskott har hushållen helt enkelt ökat mer än vad bostäderna gjort sedan 1992. Man kan tolka underskottet som att det bor fler än två vuxna personer i varje bostad, kanske barn som bor hemma längre. Att folk bor inneboende och så klart akut hemlöshet. Eller så fanns det ett överskott av bostäder inledningsvis, säger hon.

Susanne Spector. Foto: Pressbild Nordea

Där bostadsbristen är som störst är oftast där det bor många unga som ska skaffa sin första lägenhet och där det finns många nyanlända personer.

– Det kan vara en missmatch i vad man bygger, man bygger ofta ganska ensidigt med dyra bostadsrätter och dyra hyresrätter. Men man behöver även titta på hur man nyttjar det bostadsbestånd som man redan har i dag, säger Susanne Spector.

Bland annat menar hon att reavinstskatten har satt käppar i hjulen äldre som vill flytta till lägenhet och unga som vill flytta till hus, ett byte som inte fungerar i dag.

Leder till arbetsbrist

Bostadsbristen gör inte bara att unga tvingas bo kvar hemma längre. Det gör det även svårt för företagen att rekrytera personal menar Susanne Spector.

– Bostadsbristen gör det svårare för personer med rätt kompetens att flytta in i regionen, vilket leder till arbetskraftsbrist, säger hon.

Täby växer så det knakar

Men i Täby byggs det för fullt och Täby Park, som är en Sveriges största stadsbyggnadsprojekt, kommer att rymma 6000 bostäder och nästan lika många arbetsplatser när det står helt klart. Den 28 september påbörjades försäljningen av de första 90  lägenheterna i projektet Täby Market.

– Det kommer att bli som en stad i staden. Lite som att bo på Kungsholmen, fast i Täby, berättade ansvarige mäklaren Fredrik Hultman på SthlmFast nyproduktion för Mitt i Täby tidigare i september.