ANNONS

Bostadsbyggandet i Stockholm uppe på rekordnivåer

Över en tredjedel av landets byggmarknad finns i dag i Stockholms län.
Över en tredjedel av landets byggmarknad finns i dag i Stockholms län.
Det må alltjämt råda bostadskris, men bostadsbyggandet i Stockholms län är uppe på 1970-talets rekordnivåer. Detta skriver SVT.
ANNONS

Bostadsproduktionen i Stockholm skjuter i höjden, rapporterar SVT. Över en tredjedel av hela landets byggmarknad finns i dag i Stockholms län.

– När det gäller byggandet av flerbostadshus är vi uppe i nivåer som motsvarar 70-talets rekordår, säger Johan Deremar, nationalekonom Sveriges Byggindustrier till SVT.

Att efterfrågan på nyproducerade lägenheter tros bero på att Riksbanken sänkt räntan och att hushållens disponibla inkomster ökat de senaste åren.

– Stark konjunktur liksom politisk vilja i regionen gör att bostadsbyggandet skjuter i höjden. Det som hotar den positiva utvecklingen är bristen på arbetskraft. Våra medlemsföretag har svårt att rekrytera platschefer och produktionsledande personal, säger Elisabeth Martin, vd Stockholms Byggmästareförening, i ett pressmeddelande, enligt SVT.

Nästa år spås bostadsbyggandet minska något – men det kommer vara fortsatt hög aktivitet på vägbyggandet.

– Av våra storstadsregioner är det Stockholm och Göteborg som går väldigt bra. De flesta stora infrastrukturprojekt som just nu byggs i Sverige finns just i dessa två regioner, säger Johan Deremar till SVT.

I fjol påbörjades 46.900 nya bostäder i landet, och i år bedöms antalet öka med över 20 procent till 61.000, uppger SVT.

ANNONS