Bostadshus ersätter krog

Golf Pairat Chiangwong är kock på restaurang Wasabi på Slottsvägen. Huset ska troligen rivas för att ge plats för ett trevånings flerfamiljshus.
Golf Pairat Chiangwong är kock på restaurang Wasabi på Slottsvägen. Huset ska troligen rivas för att ge plats för ett trevånings flerfamiljshus.
Så här är det tänkt att det nya huset på Slottsvägen ska se ut.
Så här är det tänkt att det nya huset på Slottsvägen ska se ut.
Thai-restaurangen i Näsbypark måste flytta.

Orsak: Ett trevåningshus ska byggas på platsen.

Personal och ägare tar beskedet med ro – men bland grannarna hörs häftiga protester.

Snart har Näsbyparksborna ätit sin sista wok på restaurang Wasabi, i korsningen Slottsvägen och Djursholmsvägen. Restaurangen ska bort. Anledningen är att byggnaden troligen kommer att rivas och ersättas med ett flerbostadshus. Kocken Golf Pairat Chiangwong är dock inte oroad.

– Jag trivs här men det blir nog bra om vi flyttar någon annanstans också, säger han.

Även restaurangens ägare, Morgan Wikberg, har en avspänd inställning till rivningshotet.

– Det har varit planerat sedan en längre tid och kommer inte som någon överraskning, vi har hunnit förbereda oss väl.

Men alla känner sig inte bekväma med förändringen. Många grannar är oroliga för att det planerade trevåningshuset ska stå i vägen för sol och dagsljus. En av dem som protesterat är Agneta Serrander.

– Det kommer att skymma hela himlen om det blir så högt som de har sagt att det ska bli, säger hon.

Med sina 18 lägenheter kommer huset även att påverka trafiken i området, tror hon.

Men det som väcker mest oro är husets utformning. Ett trevåningshus passar inte in i den befintliga miljön, anser flera personer som hört av sig till kommunen.

Per Lagheim, stadsarkitekt på Täby kommun, tror däremot att byggnaden kommer att göra sig bra i området.

– Det är klart att det skiljer sig från villorna men vår bedömning är att det här huset funkar på platsen, säger Per Lagheim.

Enligt honom är det inte omöjligt att det blir fler hus längs Djursholmsvägen i liknande storlek. Läget är bra vad gäller närhet till kollektivtrafik och det behövs lägenheter även i villaområden, menar Per Lagheim. Inte minst för ungdomar och äldre.

– Kanske är det en utveckling man får räkna med. Generellt ska man vara varsam med att bygga högt i villaområden och det är vi i det här fallet.

Det planerade bostadshuset är 2,5 meter högre än närmaste grannhus. På flera håll i kommunen ska det dock byggas betydligt högre än så.

Den planerade utbyggnaden av västra Roslags-Näsby innehåller till exempel ett hus med minst tio våningar.

Liknande idéer finns för Galoppfältet. Erik Andersson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, har sagt att han vill resa kommunens högsta byggnad i området. Ett riktigt landmärke ska det bli, hoppas Erik Andersson.