ANNONS

Bostadshus planeras på deras innergård – grannarna rasar

Södermalm Folkungagatan Erik Juhlin utegård byggplaner
Erik Juhlin och hans grannar tycker att det planerade gårdshuset är för stort.
Trycket på stans innergårdar ökar och ett nytt bostadshus föreslås på en sluten gård på Söder.
– Det kommer att kännas klaustrofobiskt, tror grannen Erik Juhlin.
Stadsbyggnadskontoret menar tvärtom att det skulle göra gården trevligare och grönare.
ANNONS

Det är trångt om plats att bygga på Södermalm, samtidigt finns mål om att bygga fler bostäder i attraktiva lägen. Ett sätt är att snegla mot innergårdar.

Klart: Då byggs huset på Plankans innergård

Ett nytt så kallat gårdshus föreslås vid Folkungagatan/Östgötagatan. Tanken är ett bostadshus med plats för cirka tolv lägenheter på innergården, som i dag rymmer lekplats, gungor och grönska.

Det har väckt starka reaktioner.

– Problemet är egentligen inte att det byggs på gården, det är storleken. Sex våningar, plus en takterrass, det är ganska horribelt i sin storlek, säger Erik Juhlin som bor i ett av de omkringliggande husen.

100-åriga träd tas ned

Han och grannarna är kritiska på flera punkter.

– Det står tre 100-åriga träd på gården som är fina, reglerar temperaturen och rensar luft. Så det är trist ur den aspekten. Och så förändras ju ljusförhållanden för alla boende. Det är 14 fasader mot gården, alla drabbas mer eller mindre.

– Sen, ur ett personligt tycke, är det inte speciellt snyggt, det är Hammarby sjöstad på en mycket liten innergård. Det kommer att kännas klaustrofobiskt, även för det nya huset.

ANNONS

Grannarna anser också att underlaget från stadsbyggnadskontoret är missvisande, bland annat står att större delen av gården är hårdgjorda ytor, när mer än hälften, enligt Erik Juhlin, är gräs.

Förslag gårdshus kvarteret Båtsmannen Folkungagatan Södermalm

Det ursprungliga förslaget på gårdshuset. Nu ska det sänkas något. Illustration: Murman arkitekter

”Blir grönare”

Men tanken är inte att ta bort det gröna utan att göra en både grönare och trevligare gård, säger Tony Andersson, stadsplanerare och ansvarig handläggare.

– Det ska bli en grön och trivsam gård som folk kan ha nytta av. Den kommer se annorlunda ut än idag, men ambitionen är inte att hårdgöra och asfaltera. Gården kommer att bli grönare än vad den är idag, bortsett från de stora träden.

Kan man inte spara träden?

– Nej, ska vi bygga hus på gården går det inte att ha kvar träden. Vi måste hitta ett annat sätt att göra gården grön, med träd och buskar.

Ärendet ska upp till politikerna i stadsbyggnadsnämnden den 28 maj. När planeringen startade var den S-ledda majoriteten positiv till gårdshuset medan den blå oppositionen var mer tveksam. Med nytt styre i Stockholm är det oklart läge.

Föreslår att sänka huset

Om ärendet tas vidare kommer stadsbyggnadskontoret att föreslå vissa revideringar av ursprungsförslaget.

– Det vi föreslår är att sänka huset och arbeta om taket så det harmonierar mer med befintliga hus. Dels för att vi lyssnat på boende, dels för att med en annan utformning få in mer ljus, säger Tony Andersson.

Ökat tryck på innergårdar

90 synpunkter har kommit in på förslaget, långt fler än de två andra gårdshusen i Vasastan som Tony Andersson handlägger. Han efterlyser riktlinjer för hur staden ska hantera innergårdarna i hela innerstan, då man ser ett ökat tryck på dessa ytor.

– Gården fungerar som rekreation för boende, men innerstaden är attraktiv och det behövs mer bostäder, det är ett dilemma, säger han.

Erik Juhlin hoppas staden väljer att bevara hans innergård.

– Visst, det är nimby (”Not in my back yard” reds.anm.). Men beslutet kommer att bli vägledande så snart kanske det inte finns några back yards kvar, säger han.

Södermalm Folkungagatan Erik Juhlin utegård byggplaner

Utsikt över gården där husbygget planeras. Foto: Veronica Johansson

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.