ANNONS

Bostadsinbrotten i Vallentuna har bromsat in

Inbrott minskar
Håll tjuven borta genom att hålla kontakt med grannarna.
2017 nästan fördubblades antalet bostadsinbrott i Vallentuna.
Nu har utvecklingen bromsat in, även om nivåerna ännu inte är lika låga som 2016.
ANNONS

När 2018 är till ända hamnar räknar Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren till 85 bostadsinbrott under året.

– Året innan hade vi 115 inbrott i villa, lägenhet eller fritidshus, så det är en minskning mot året innan. Men 2016 låg siffran på 60 anmälningar.

Helt säker kan man inte vara på varför inbrotten minskat med hela 26 procent. Men några troliga orsaker ligger i att polisen gripit kända inbrottstjuvar i hela Stockholmsregionen.

Utländska ligor

– Det är oftast ligor som drar runt över hela landet och begår brott. I polisområde Syd grep man en sådan liga i höstas.

Ligorna hör ofta hemma på Baltikum eller i Latinamerika. Om det är lugnt kan det alltså också bero på att tjuvarna rest hem.

Höst och vinter är annars en bra årstid för den som vill göra inbrott. I skydd av mörkret syns man inte lika lätt. Strax före jul kom en smärre inbrottsvåg till Vallentuna.

Bortsett från det var det lugnt i Vallentuna under december

ANNONS

– Men i november överstegs förra årets siffror. Oktober låg under förra årets siffror. Det kan vara tillfälligheter som påverkar. Till exempel att de har ledigt eller att några åker in, säger Stefan Dahlgren. 

Även om det för den enskilde är påfrestande att råka ut för inbrott är han ändå relativt nöjd med statistiken för 2018.

– 85 inbrott är mycket, men på ett år är det egentligen inte så mycket, säger han.

2019 har hittills börjat bra. Inga anmälningar om inbrott har hittills inkommit.

Lugnt i Vallentuna

Vallentuna brukar vara den kommun som har det lägsta antalet inbrott i Täby lokalpolisområde, där Danderyd, Täby, Vaxholm och Österåker också ingår.

För den som vill hålla tjuven borta gäller de gamla vanliga råden.

– Vi uppmanar folk att ha belysningen tänd, gärna radion påslagen och att man pratar med sina grannar, säger Per Åkermark på Täbypolisen. Bryt anonymiteten och hjälp varandra. Ser man någon man inte känner igen i området kan man på ett trevligt sätt höra sig för om man kan hjälpa till.

Den som vill göra