Här kan du göra bostadsklipp på röda linjen

"Det är ett väldigt trevligt centrum här, men det är ju marknaden som styr. Fast jag trodde nog att Västertorp skulle ligga högren än Fruängen", säger Bengt Wall, vars dotter bor i Västertorp.
"Det är ett väldigt trevligt centrum här, men det är ju marknaden som styr. Fast jag trodde nog att Västertorp skulle ligga högren än Fruängen", säger Bengt Wall, vars dotter bor i Västertorp.
Restiden kan vara marginell – men prismässigt kan det skilja miljonbelopp mellan stationerna.
Restiden kan vara marginell – men prismässigt kan det skilja miljonbelopp mellan stationerna.
Att åka från Västertorp till Kransen tar fem minuter – men prisskillnaden är 17 600 kronor per kvadrat.
Det visar bostadssajten Hemnets kartläggning av lägenhetspriserna längs tunnelbanan.

Snön har börjat smälta, men en ståtlig gran pryder torget intill tunnelbanan i Västertorp.

Snart kommer 50-talscentrumet att lysas upp av julgirlanger. Det är pittoreskt och skulpturtätt i Västertorp – men prisnivån är ändå lägst i Hägersten-Liljeholmen.
Det visar en sammanställning som bostadssajten Hemnet har gjort i samarbete med Mäklarstatistik.
Där har man kartlagt snittpriset per kvadrat för bostadsrätter med gångavstånd till tunnelbanan.
– Vi tycker vår tunnelbanekarta är intressant eftersom den visar att ganska små skillnader i restid kan resultera i ganska stora skillnader i prisbilden, säger Staffan Tell, kommunikationsansvarig på Hemnet.
I Västertorp ligger kvadratmeterpriset i snitt på 51 400 kronor. Tar du tuben mot Kransen – en resa på fem minuter – har priset höjts till hela 69 000 kronor.
Daniel Bohman, på Mäklarringens kontor i Västertorp, är inte förvånad.
– Det är kulturhistoriska kvarter med en viss typ av boende, precis utanför tullarna. Där har prisnivån legat högt under lång tid, konstaterar han.
Varför är det då så stor skillnad?
– Vi har ingen Landet-restaurang här, säger Maj-Britt Neuman som bor nära stammisfiket Bakstugan vid Störtloppsvägen.
– Västertorp har alltid varit en stadsdel för vanligt folk. Det är mysigt – men inte flashigt. Det är olika typer av bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter. Mycket pensionärer, men även många barn. Jag tycker att det är en hälsosam blandning här, säger Maj-Britt Neuman, som bor nära centrum.
Att Västertorp ligger 6 500 kronor lägre per kvadrat än grannstationen Hägerstensåsen, tycker folk inte är så konstigt. Det är närheten till Telefonplan som drar upp, och det är fler yngre och hipsters som söker sig dit.
Det som får folk i Västertorp att höja på ögonbrynen är dock att ändstationen Fruängen, enligt kartläggningen, har en något högre prisnivå än Västertorp.
– Västertorp brukar ju tvärtom ligga högre än Fruängen. Troligen är det nybyggnationen i Gyllene ratten som drar upp snittpriset, säger mäklaren Daniel Bohman.
Men Hemnets kartläggning visar sig inte omfatta Gyllene ratten.
Vad kan skillnaden då bero på?
– Jag tror ändå att det är nyproduktionen i närområdet som påverkar. Det äldre beståndet med stora väletablerade föreningar närmare centrum har nog fått draghjälp av de nya kvarteren, säger Daniel Bohman.