Bostadsköpare pustar ut

Damir Grgic skrev på kontrakt dagen innan Finansinspektionen backade från förslaget om amorteringskrav. ”Det känns lite surt nu, jag hade nog kunnat komma undan lite billigare om jag väntat lite”, säger han.
Damir Grgic skrev på kontrakt dagen innan Finansinspektionen backade från förslaget om amorteringskrav. ”Det känns lite surt nu, jag hade nog kunnat komma undan lite billigare om jag väntat lite”, säger han.
Hotet om skärpta amorteringskrav skapade en desperat bostadsmarknad i Botkyrka. När nu Finansinspektionen backat från sitt förslag kan köp­arna pusta ut en smula.

– Det blir spännande att se effekterna, säger mäklaren Yngve Qvarnström.

På ett år har priserna på bostadsrätter i Botkyrka ökat med 13 procent. Villorna har ökat med 20 procent.

När Lokaltidningen Mitt i besökte en visning av en lägenhet i Tullinge i förra veckan hade Finansinspektionen ännu inte berättat att de backar från förslag att införa hårdare amorteringskrav, med start den 1 augusti. Vi frågade då hur de eventuella köparna såg på marknaden. Svaret var i det närmsta enhälligt:

– Det är galet just nu. Priserna skjuter i väg explosionsartat, sa Damir Grgic.

Flera mäklare berättar också att köparna har agerat närmast desperat den senaste tiden.

– Många av våra bostäder har sålts innan visning under våren. Omsättningen har varit ovanligt snabb, säger Jakob Johansson på Skandiamäklarna.

I torsdags meddelade Finans­inspektionen att de backar från sitt förslag som skulle innebära att nya bolånetagare skulle tvingas amortera ner sitt bolån till 50 procent av köpesumman. Finans­inspektionen backar på grund av att bland andra kammarätten i Jönköping kritiserat förslaget för att det inte har lagligt stöd.

Dagen innan, på onsdagen, hade Damir Grgic skrivit på ett kontrakt för en annan bostadsrätt i Tullinge.

– Det känns såklart snopet. Det hade förmodligen blivit en billigare affär om jag väntat lite längre. Vilken tur man har va? säger han och skrattar.

Yngve Qvarnström, mäklare på Fastighetsbyrån i Botkyrka, tror att bostadsmarknaden nu kommer att lugna ner sig lite och att de som tidigare varit desperata i jakten på bostad kan pusta ut.

– Samtidigt har vi länge haft en het marknad och ränteläget gör att det troligtvis kommer att fortsätta vara en bolånefest, säger han.

När Finansinspektionen lade fram förslaget om skärpta amorteringskrav i mars var det för att man ville dämpa skuldberget som uppstår när många tar bolån. Men under våren har hotet om nya krav fått motsatt effekt när köpare skyndat sig att skriva kontrakt, samtidigt som priserna skenat i väg.

– Det kommer fortsatt att vara säljarens marknad, men jag tror att flera som planerar att sälja kanske avvaktar lite nu. Dessutom tror jag att färre kommer att köpa bostad innan visning, nu när hotet om amorteringskrav inte hägrar, säger Jakob Johansson.

– Det ska bli spännande att se hur fort det får effekt. Det är nästan så att jag hoppas att desperationen dämpas. Det har varit en osund marknad den senaste tiden, säger Yngve Qvarnström.

Fakta

Så många bostäder har sålts i år

Källa: Svensk mäklarstatistik