Bostadsköparna tog inte semester

Fastighetsmarknaden i Upplands Väsby har varit ovanligt livlig under sommaren.Foto: Åsa Sommarström
Fastighetsmarknaden i Upplands Väsby har varit ovanligt livlig under sommaren.Foto: Åsa Sommarström
Priset på bostadsrätter i Upplands Väsby har stigit under våren, medan villapriserna ligger mer stilla.

Trots semestertider har det varit full fart på bostadsmarknaden i juli.

– Förr kunde man säga något om ett område, idag måste man nästan ner på husnivå. Vissa hus kan sticka iväg, medan andra står still, säger Rickard Wiklund, chef för Fastighetsbyrån i Upplands Väsby.

Juli brukar betyda stiltje på bostadsmarknaden. Men inte i Upplands Väsby.

– Vi har slagit rekord i juli jämfört med juli andra år, säger Jessica Hallgren, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Upplands Väsby.

Även Christopher Wermin, chef för Skandiamäklarnas Väsby-kontor delar den bilden.

Men det är nu i augusti som försäljningarna drar igång på allvar.

– Den 25:e är den första riktigt stora visningssöndagen. Då har skolorna börjat och folk är tillbaka på jobbet. På sommaren kör vi bara med öppna visningar, ofta på kvällar, men då är söndagarna störst igen, säger han.

Han är optimistisk inför hösten.

– Det är lite för tidigt att säga hur hösten blir, men jag har en bra magkänsla. Men det beror på om utbudet exploderar. Det är aldrig bra om det är ett för stort utbud. Då tänker många att man väntar till nästa helg och det händer inget.

Statistiken visar att bostadsrättspriserna i Upplands Väsby har stigit med sju procent under våren, medan villapriserna till och med gick ner något under årets andra kvartal.

– Bostadsrätterna i Väsby har ökat rejält, men de hade släpat efter ett tag. Sedan tror jag ekonomin spelar in. Ska du köpa en villa måste du första ha 15 procent i kontantinsats, dessutom ska du betala för lagfart och pantbrev och kanske måste du lägga om taket. Då är vi uppe i rätt mycket pengar. När det gäller bostadsrätter behöver man bara kontantinsatsen, säger Christopher Wermin.

Mäklarna som Lokaltidningen Mitt i har talat med är överens om att marknaden är spretig.

Hus som ligger alldeles intill en trafikerad väg eller pendeltåget är svårsålda. Samtidigt ska det vara nära till kommunikationer. Om man generaliserar kan man säga att villaköparna vill ha nära till naturen och bostadsrättsköparna när till kommunikationer. En tydlig trend är också att folk inte vill renovera.

– Väsby är populärt. Vi märker att det är fler och fler utifrån som vill flytta hit, säger Jessica Hallgren.

När det gäller bostadsrätter behöver man bara kontantinsatsen.Christopher Wermin chef skandiamäklarna

Fakta

Villor i Väsby har sjunkit i pris