Bostadskrasch kan hota förlängd Roslagsbana

Förlängningen är beroende av bostadsbyggande.
Förlängningen är beroende av bostadsbyggande.
Flera kommuner i norrort har lovat tusentals bostäder för en Roslagsbana in till City. Men det finns rapporter om att det byggs mer än vad marknaden tål och mattas marknaden av ännu mer finns det en risk att byggherrar skjuter på sina byggprojekt. Men i Täby ser man inga oroväckande signaler.

I mars förra året kunde kommuner som Täby, Vallentuna och Österåker glädjas åt beskedet om en förlängd Roslagsbana in till City.

Men beslutet som klubbades i Sverigeförhandlingen innebär också att kommunerna har förpliktats att bygga bostäder. För Täbys del handlar det om 16 200 bostäder, Vallentuna 5 600 och Österåker 7020.

Byggs för mycket

Den senaste tiden har man kunnat se en avmattning på bostadsmarknaden och enligt Svenska Dagbladet finns det rapporter som visar att det byggs mer än vad marknaden tål i vissa kommuner – bland annat i Järfälla och Stockholm. Om avmattningen fortsätter skulle det kunna innebära problem för bostadsbyggandet och spårsatsningen eftersom byggherrar skjuter på sina projekt, skriver Fastighetsvärlden.

– Det finns en sådan risk, men vi tror inte att den är särskilt stor, säger Niklas Lundin, huvudsekreterare för Sverigeförhandlingen till tidningen.

Satsning på 25,1 miljarder

De stora spårsatsningarna handlar inte bara om en förlängd Roslagsbana utan även om en ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan, utbyggnad av Spårväg syd och en ny tunnelbanestation vid Hagalund. Den totala kostnaden är 25,1 miljarder kronor där staten går in med 63 procent, men slutbetalningen sker inte förrän bostäderna är klara.

– Det här är en uppgörelse som gäller på väldigt lång sikt. Marknaden går upp och ner och det är något som kommunerna bör ha tagit med i sina beräkningar, säger Niklas Lundin till Fastighetsvärlden.

Inga orosmoln på Täbys himmel

I Täby är man inte orolig men man håller marknaden under lupp.

– Man får ha lite is i magen. Det är en investering som pågår under en lång tid och vi kommer att se både högkonjunkturer och lågkonjunkturer. Vi är i ständig dialog med aktörer och följer utvecklingen och det är alldeles för tidigt att dra en koppling till Sverigeförhandlingen, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Byggherre hoppade av

Förra året hoppade byggherren Wästbygg av ett projekt i Täby Park, men enligt Johan Algernon är det flera andra byggherrar som visat intresse för marken.

– Det är det enda avhopp vi sett men flera är intresserade och vi har inte fått några oroväckande signaler från byggherrar.

Det ska byggas 16 200 bostäder i Täby, kommer människor att ha råd att flytta in i alla dessa lägenheter?

– Det råder en bostadsbrist i landet, inte minst i Stockholms län, och den kraftiga prisökningen kan inte fortsätta i all evighet och det är sunt. Marknaden anpassar sig efter efterfrågan och många byggherrar väljer att bygga mindre och yteffektivt. Vi jobbar dessutom bara med etablerade aktörer som har goda ekonomiska marginaler. De behöver inte drabbas så hårt även om priserna sjunker något.