ANNONS

Trög bostadsmarknad i politiskt dödläge

Försäljningar går långsammare numera och kan ibland ta månader, berättar Thomas Lindqvist.
Försäljningar går långsammare numera och kan ibland ta månader, berättar Thomas Lindqvist.
Utan regering växer osäkerheten på bostadsmarknaden.
– Folk vet inte vad som kommer att gälla, säger mäklaren Thomas Lindqvist på Husman Hagberg i Vallentuna.
ANNONS

I dag släpps mäklarnas siffror över hur bostadsmarknaden gått det senaste året. De pekar på en nedgång under det senaste året som sedan följs av en viss återhämtning.

Men Thomas Lindqvist tror inte att priserna kommer att fortsätta stiga. Det råder ovisshet på marknaden.

– Det lättade lite grann under senvår och sommar, fram till valet. Men nu har marknaden saktat in. Det känns som att vi går in i en ny berg och dal-bana och det går trögare.

Dödläge

Osäkerheten beror i hög grad på att det politiska dödläget efter valet och att vi ännu inte har någon ny regering.

– Folk vet inte vad som kommer att gälla. Kommer amorteringskravet att plockas bort, ska ränteavdragen trappas ner? Konjunkturen är också osäker och folk blir mer osäkra på om de vågar ta lån. Det är lite rörigt om man säger så.

Långsamma försäljningar

Lockpriserna, som tidigare var legio i bostadsannonserna, har nu nästan försvunnit och ersatts av acceptpriser.

– En försäljning går långsammare. Vissa objekt kan gå på 14 dagar, andra på tre månader. En del plockas bort och kommer tillbaka. Säljaren tror att om objektet får vila och sedan kommer tillbaka har det kommit nya köpare. 

Vi har barnfamiljer som vill köpa radhus men de får inte låna samma summa de redan har lån på för sin bostadsrätt. De sitter fast.

Thomas Lindqvist

Själv har han varit i branschen så länge att han minns både räntekrisen 1993 och börskraschen 2008 och kan se på det stökiga läget med lite större lugn.

ANNONS

– Det är nedgångar och uppgångar hela tiden. Det är framför allt de yngre som tycker att det är jobbigt.

I Vallentuna ska det byggas mer under de närmaste åren. Tror du att det kommer att påverka priserna?

– Vi har ett överutbud av nyproduktion. I hela stockholmsområdet går nyproduktionen trögt. Så det gäller att anpassa priserna om det ska gå att sälja. Byggherrarna i hela Stockholm bygger exklusiva bostäder men de som har lägre inkomster får inga lån. Dels på grund av amorteringskraven, dels eftersom lånelöftena bara gäller i sex månader.

Den märkliga situationen har nu uppstått att unga familjer som vill köpa radhus inte beviljas ett likadant lån som de redan har för sin bostadsrätt.

– De sitter fast. Det är allmänt känt att amorteringskraven har hejdat prisuppgången men de hindrar också folk att skaffa nya bostäder. Barnfamiljer, ensamstående och ungdomar drabbas hårt. 

Skulle marknaden för bostadsrätter och villor vinna på fler billiga hyresrätter?

– Det skulle sätta bättre rotation på marknaden. Men som det är nu blir avgifterna höga för nybyggda hyresrätter. Tidigare fanns kommunala bostadsbolag men i Täby har det sålts ut och i Vallentuna finns väldigt få allmännyttiga bostäder.

Fakta

Nedgång och återhämtning

Tydligt är att priserna gick ner under den senaste 12-månadersperioden. I Storstockholm blev prisnedgången på bostadsrätter i snitt 4 procent men i Vallentuna sjönk de med hela 12,7 procent. Minskningen förstärks i kommuner som ligger längre från Stockholms stad. I Österåker, som kan räknas in i samma kategori, steg dock bostadsrättspriserna med 6,5 procent under samma period.

De senaste tre månaderna gick priserna i Vallentuna upp med 0,5 procent i Vallentuna och 3,2 procent i Storstockholm.

Vändningen är tydligare för villapriserna i Vallentuna som sjönk med 9,2 procent det senaste tolv månaderna men steg med 3,7 procent på tre månader. I Storstockholm sjönk villorna med 7,3 procent på ett år och steg med 0,5 procent på tre månader. Återhämtningen har med andra ord varit starkare i Vallentuna.

Källa: Mäklarstatistik
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.