Bostadspriserna börjar röra på sig

Priserna på villor i Värmdö, Nacka och Sollentuna har stigit mest i länet enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Priserna på villor i Värmdö, Nacka och Sollentuna har stigit mest i länet enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadspriserna har stått mer eller mindre still i länet de senaste månaderna enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Sett över hela året så har de dock ökat med så mycket som 30 procent i flera av kommunerna.

Nu verkar dock den senaste tidens stiltje ha börjat ge med sig och priserna börjar stiga så smått – i alla fall i innerstan.

Priserna på bostadsrätter i länet har i princip stått stilla de senaste tre månaderna. Villorna har under samma period ökat med fyra procent enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Sett till ökningen de senaste 12 månaderna så har priserna på bostadsrätter i länet ökat med 15 procent och på villor med 18 procent. Mest har bostadsrättspriserna stigit i Botkyrka, Sigtuna, Värmdö och Vallentuna där de gått upp med nästan 30 procent det senaste året.

I innerstan har de stillastående priserna sakta börjat röra sig uppåt igen – med 1 procent de senaste två månaderna.

Antalet försäljningar verkar också öka. Under februari fick Svensk Mäklarstatik in siffror på att villaförsäljningarna i landet ökat med 15 procent och försäljningen av bostadsrätter ökat med 19 procent jämfört med samma månad förra året.

Trycket på bostäder i Stockholm, Malmö och Göteborg har inte heller avtagit – tvärtom. Hittills i år har antalet unika besökare på Hemnet ökat med 4 procent jämfört med året innan enligt siffror från Hemnet.

Särskilt poppis verkar villorna i Värmdö, Nacka och Sollentuna ha blivit, vilka har ökat med 24 procent respektive 21 procent och 23 procent det senaste året.