Bostadspriser ökar snabbt i Upplands-Bro

Visning
Arkivbild.
Bostadsköpare med stora plånböcker pressar upp bostadspriserna i Upplands-Bro. På bara några år har det blivit nästan dubbelt så dyrt att köpa boende i kommunen.

– Sedan 2013 är det nästan en dubblering på vissa hus. Ett kedjehus kunde gå för 2,5 miljoner och är nu uppe i 5 om de är i mycket bra skick, säger Dennis Johansson som är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Upplands-Bro.

Bostadspriserna ökar i hela Stockholms län och amorteringskraven är hårda. För många som bor närmre stan har gränsen för vad de kan betala passerats. Letar man större boende blir ytterkommunerna ett allt mer attraktivt alternativ. När de med god ekonomi eller pengar över från bostadsförsäljningar i dyrare kommuner flyttar till Upplands-Bro trissas priserna. Och ökningen går snabbt.

Skapar inlåsningseffekt

– Det går för fort, det är oroväckande för hela marknaden. Spekulanterna hinner inte med i utvecklingen. Även vi själva kan ibland få tänka till en extra gång när vi ska värdera. Priset stiger nästan från en dag till en annan, säger Dennis Johansson.

Dennis Johansson, mäklare Svensk Fastighetsförmedling i Upplands-Bro

Dennis Johansson

Resultatet kan bli att de som har en lite tunnare plånbok pressas allt längre ut när de ska köpa nytt. Det skapas också en inlåsningseffekt för exempelvis äldre som ägt sitt hus länge och har en låg månadskostnad. En bostadsrätt i centrala Kungsängen eller Bro blir för dyr.

Dyrare bostadsrätter

Priserna på bostadsrätter har nämligen också ökat i snabb takt. Bara det senaste året har snittpriset per kvadratmeter ökat med 8000 kronor, från omkring 29 000 för ett år sedan till 37 000 i mars 2017. På tio år har snittpriset tredubblats.

Trots detta är Upplands-Bro fortfarande en av de billigare kommunerna i länet.

Fler bygger själva

Trenden går mot att allt fler köper en tomt och bygger eget hus. Det blir ofta billigare. Ett annat alternativ är att köpa fritidshus istället för villa.

Att det byggs mycket nya bostäder hjälper dock inte till att stabilisera priserna menar mäklaren Dennis Johansson.

– Alla älskar nyproduktion och många gillar att spekulera på boende. Som köper och säljer snabbt. Det bidrar också till att trissa priserna.


Prisökning på bostadsrätter i Upplands-Bro

Pris per kvadratmeter, årsgenomsnitt

Pris per kvadratmeter, månadsgenomsnitt

Källa: Mäklarstatistik.se