Min lokala hjälte

Bostadspriserna åter på väg uppåt

Efter en höst med rekordmånga objekt till salu har bostadsmarknaden återhämtat sig. I Sundbyberg är priserna på väg mot rekordnivåer och Solnas priskurva pekar också uppåt.

En förklaring är att köparna är mindre oroliga för ekonomin.

I nöd och lust har de följts åt – Solnas och Sundbybergs bostadsmarknader.

– De har alltid varit ganska lika, säger Pelle Lundberg, delägare i mäklarfirman med samma namn.

Firman har funnits sedan 1996 och har alltid varit inriktad på bostadsförsäljning i Solna och Sundbyberg. I höstas kraschade marknaden och rekordmånga objekt låg ute samtidigt till försäljning.

– När marknaden går ner ligger lägenheterna kvar ute eftersom det inte säljs så många, säger Pelle Lundberg.

När utbudet ökar pressas priserna neråt.

– Det var en tuff höst med mycket oro vilket gjorde att priserna gick ner 5–10 procent. Det är först nu som köpare och säljare börjat hitta varandra på samma prisnivå. Jag skulle säga att det råder mindre oro nu och mindre oro för räntan, säger Pelle Lundberg.

Daniel Löf är mäklare på Fastighetsbyrån. Han håller med om att marknaden i Solna och Sundbyberg nu ser betydligt ljusare ut än i höstas.

– Det ligger inte lika mycket objekt ute som det gjorde i höstas. Vissa objekt gick inte iväg för att köparna hade för mycket att välja på. Från januari och till nu har det varit lite bättre fart på bostadsmarknaden.

Enligt Daniel Löf går vissa objekt för samma priser som när de var som allra högst under en period 2007.

– Priserna börjar generellt närma sig de nivåerna, tycker jag. Solna och Sundbyberg är väldigt populärt. Allt finns här och det är nära in till city. Många söker sig hit i stället för till stan där de får betala dubbelt så mycket.

Siffrorna på Svensk mäklarstatistiks hemsida visar att prisnivåerna i Sundbyberg just nu är de högsta på två år. I Solna når de ännu inte upp till förra vårens nivåer, men kurvan har gått stadigt uppåt sedan i höstas.

Enligt Claudia Wörmann, analytiker på Mäklarsamfundet, hade säljare och köpare i höstas helt olika världsbild. Köparna trodde att det skulle vara rea och rena utförsäljningen och säljarna var inte beredda på att det tog längre tid. Nu har de mötts. Hon påpekar också att det fanns en stor oro då.

– Men om man skiljer sig och behöver två nya bostäder bryr man sig inte om ifall Grekland går i konkurs, säger Claudia Wörmann.

Solna- och Sundbybergsmäklaren Pelle Lundberg är på väg till en visning. Han har märkt av ett ökat köpintresse med stigande bostadspriser.