ANNONS

Bostadspriserna föll med 8,7 procent i fjol

I Solna ökade bostadsrättspriserna med 0,71 procent under första kvartalet 2018.
I Solna ökade bostadsrättspriserna med 0,71 procent under första kvartalet 2018.
De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna i Solna sjunkit med drygt 8,7 procent.
Under årets första kvartal har prisfallet dock vänt långsamt uppåt.
ANNONS

Under årets tre första månader har priserna på bostadsrätter i Stockholms län sakta slutat sjunka. Det visar siffror som Mäklarstatistik tagit fram.

– De senaste månaderna har vi sett en dämpning av prisnedgångarna och för närvarande ser det ut som vi hamnat på en platå. Fortsättningen av våren får visa om det är temporärt eller inte. Under mars såldes nästan 20 procent färre bostäder än samma månad 2017, och det gäller både villor och bostadsrätter. Samtidigt hade vi rekordmånga försäljningar i januari och februari vilket tyder på att många genomförde sina flyttplaner innan det nya amorteringskravet trädde i kraft, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Solna kommun följer snittet i länet.

Här ökade priserna med 0,71 procent under första kvartalet 2018. Det kan jämföras med ett fall på 8,73 procent under den senaste 12-månadersperioden.

Vad skulle det innebära om platån höll i sig?

– Det vore sunt för marknaden om den stabiliserades lite efter den oro som vart och den avvaktan vi faktiskt har sett på marknaden. Efter så pass många år av kraftiga uppgångar är det snarare sunt för marknaden med lite stiltje. Men tittar vi två år tillbaka i tiden är regeln fortfarande att priserna har gått upp. Om vi faktiskt har nått en platå finns en förhoppning om att det här kanske är rimliga nivåer just nu, säger Per-Arne Sandegren.

I många kommuner har utvecklingen dock fortsatt nedåt och under mars genomfördes ovanligt få bostadsaffärer.

– Försäljningarna i mars innebar stillastående eller något nedåtgående priser. Som tidigare är årsutvecklingen mest negativ i Stockholmsområdet med minus nio procent i såväl länet som i innerstaden, säger Per-Arne Sandegren.

Påverkas utvecklingen även av andelen nybyggda lägenheter i ytterområden?

ANNONS

– Nyproduktion påverkar genom att de i regel är betydligt dyrare än det befintliga beståndet. Så när det säljs mycket nyproduktion ökar priserna kraftigt men när den perioden är över ser det ut som prisnedgång.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.