ANNONS

Bostadspriserna i Järva har rusat

Priserna på bostadsrätter i Järva har ökat med 34 procent på fem år.

Bostadsbristen i innerstan gör att allt fler söker sig till närförorterna.

– Jag letar varje dag och sparar men nu har jag inte råd att köpa ­något, säger Tenstabon Jonatan Guerra.
ANNONS

Situationen på bostadsmarknaden blir allt mer desperat. Och det är inte bara i centrala Stockholm som lägenheter går åt som smör i solen.

På bara ett år har priset på bostadsrätter i Kista och Spånga-Tensta stigit med åtta procent, visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Sett över en femårsperiod har de gått upp med hela 34 procent och marknaden ser inte ut att svalna.

Enligt flera mäklare Mitt i har pratat med har ökningen varit markant det senaste halvåret, den ”tvåmiljoners-spärr” som tidigare funnits är spräckt sedan länge.

– Intresset är större än någonsin. Förr kunde du inte sälja en trea för två miljoner här ute, det var ingen som betalade det, men nu är det vanligt att lägenheterna går för över det beloppet, säger Süleyman Esen, mäklare på Fastighetsbyrån i Kista.

Han sålde nyligen en etta i Kista för nära 44 000 kronor per kvadratmeter. Och utvecklingen med stigande bostadspriser ser liknande ut i Husby och Tensta.

– Det är många som vill hit och folk börjar få en annan bild av Kista. Det är mycket nybyggen, det händer saker hela tiden, det är nära till naturen. Och eftersom bostadspriserna är som de är inne i staden väljer man andra alternativ, säger han.

Just nu kostar en kvadratmeter i Järvaområdet i snitt 24 831 kronor per kvadratmeter mot 43 035 kronor för Storstockholm.

Lokaltidningen Mitt i har gått igenom försäljningar av bostadsrätter på Hemnet och Booli och i flera fall har budgivningen varit tuff och slutpriset blivit betydligt högre än utgångspriset. Trenden att allt fler söker sig till närförorterna håller i sig.

– Många ytterområden ökar mer procentuellt sett än innerstan. Det är billigare lägenheter rent prismässigt men det har skett en kraftigare ökning, säger Per-Arne Sandegren, analys- och IT-chef på Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS

I centrala Tensta bor 23-årige studenten Jonatan Guerra. Han delar lägenhet med en kompis men drömmer om något eget och försöker spara ihop till insatsen.

– Jag kollar på Hemnet och andra sajter varje dag men det är svårt att hitta något. Eftersom jag ska börja plugga så måste jag skaffa ett jobb annars funkar det inte, det är för dyrt. Samtidigt kan det vara svårt att hinna med det också om man pluggar, säger han.

– Bostadsbristen i Stockholm är hemsk, jag känner en kille som kan hyra ut sin tvåa för 14 000 kronor. Det är sjukt, fortsätter han.

Enligt Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik tyder inget på att den glödheta bostadsmarknaden ska svalna inom den närmaste framtiden.

– Så länge konjunkturen är god och inflyttningen till Stockholm är fortsatt hög finns det ingen anledning att tro att priserna kommer att sjunka även om många nog tycker att man nått smärtgränsen nu, säger han.

Jonatan Guerra letar bostad att köpa, men priserna har gått upp för mycket.

Fakta

Kraftig prisökning

Källa: Svensk Mäklarstatistik

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.